Smakosze.pl Przepisy Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Absolutnie najpyszniejsze, lepszych nie jadłeś
canva/ZimaNady_klgd

Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Absolutnie najpyszniejsze, lepszych nie jadłeś

14 marca 2022

Racuchy kojarzą nam się z dzieciństwem. Delikatne placuszki z jabłkami będą jeszcze smaczniejsze, gdy przyrządzicie je z dodatkiem maślanki. Tak lekkich i przyjemnie wilgotnych racuchów jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie.

Jeśli racuchy z dodatkiem jogurtu wam zasmakowały, przetestujcie przepis wykorzystujący maślankę. Ten delikatny mleczny płyn sprawi, że masa na placuszki stanie się wręcz aksamitna. Po usmażeniu uzyskacie bardzo miękkie i idealnie wilgotne racuchy. Skusicie się?

Przepis na wyborne racuchy na maślance

Składniki:

  • 400 g jabłek

  • 450 g mąki pszennej

  • 500 ml maślanki

  • 1 jajo

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Nabiał doprowadzamy do temperatury pokojowej. Maślankę wlewamy do miski. Wbijamy jajo i łączymy składniki. Wsypujemy przesianą przez sito mąkę i sól. Mieszamy masę.

Dodajemy sodę oczyszczoną i miksujemy przez minutę. Odstawiamy miskę na bok. J abłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na kawałki. Dodajemy je do przygotowanego wcześniej ciasta.

Na patelni rozgrzewamy kilkumilimetrową warstwę oleju. Wykładamy masę łyżką, formując placki. Racuchy smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Będą gotowe, gdy delikatnie zrumienią się z obu stron. Przed podaniem osuszamy je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem. Możecie też zjeść je z konfiturą śliwkową .

Racuchy na maślance są wyjątkowo lekkie
Racuchy na maślance są wyjątkowo lekkie

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy