Mieszam z wodą i gotuję w nich kopytka. Wychodzą idealnie mięciutkie
Lubisz kopytka? Ten sposób na ich przygotowanie sprawi, że będą idealnie mięciutkie. Jest niesłychanie prosty i wart polecenia. Kopytka tak przyrządzone zachwycą smakiem i miękkością.
Kopytka, czyli miękkość na talerzu
Kopytek nikomu nie trzeba przedstawiać. Pasują do mięs, sosów, a nawet są jedzone na słodko. Wszystko zależy od smaku i pomysłu na to danie. Jednak, co zrobić, żeby kopytka wyszły idealnie mięciutkie? Polecam sposób, z którego zawsze korzystam.
Wystarczy, że kopytka zrobisz tak, jak zawsze, ale potem kluczowe jest ich gotowanie. Do wody dodaję mleko. Zachowaj tu proporcje pół na pół. Dzięki temu sposobowi kopytka nabiorą delikatnego, mlecznego smaku. Będą też idealnie miękkie.
Ten przepis znalazłem w internecie. Zapiekanka gołąbkowa wyszła pysznie, starcza na kilka dniNajlepszy sposób na kopytka
Dzięki gotowaniu w wodzie i mleku kopytka staną się też pulchne, mięciutkie i nie będą się sklejać tak, jakbyśmy gotowali je w samej wodzie. Niektórzy idą o krok dalej i gotują kopytka w samym mleku. Wówczas najlepiej smakują na słodko, choć można dołożyć do nich słone dodatki.
Pamiętaj, by kopytka wrzucać do gotującej się wody, w tym przypadku z dodatkiem mleka. Ważne, by robić to partiami. Wówczas nie będą się sklejać. Kluseczkom wystarczy 90 sekund od wypłynięcia, a maksymalnie 2 minuty. Poniżej polecam doskonały przepis na kopytka i na ich ugotowanie.
Jak zrobić kopytka?
Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków typu C
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczki soli
Przygotowanie kopytek zacznij od ugotowania i odcedzenia ziemniaków. Potem je odparuj, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z mąką, jajkiem i solą. Wyrób na gładką masę bez grudek.
Podziel na 4 części i z każdej zrób wałek o grubości 2cm. Wałeczki pokrój ukośnie na kopytka, gotuj we wrzącej wodzie z mlekiem przez 90 sekund. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić miód z mniszka. Podawaliśmy przepis na ciasto najlepsze na wiosenny deser.
Źródło: pysznosci.pl