Zapomnij o bułce tartej. Najlepszą panierkę do schabowych zrobisz z pysznego warzywa
Kotlety schabowe warto od czasu do czasu przygotować nieco inaczej. Mięso w pysznej panierce z ziemniaków będzie smakowało znakomicie i z powodzeniem zastąpi dobrze znany schab obtoczony w bułce tartej. Musicie spróbować.
Przepis na kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce
Tradycyjna panierka potrafi się znudzić. Tym razem, zamiast suszyć pieczywo i je ścierać, rozdrobnimy w ten sposób ziemniaki i obtoczymy w nich schab. Wcześniej posmarujemy go gęstym ciastem jajecznym. Po usmażeniu będzie smakował fantastycznie.
Składniki:
- 4 plastry schabu, oczyszczone i rozbite
- 4 większe ziemniaki
- 2 duże jaja
- 60 g mąki pszennej
- 30-40 ml wody
- pół łyżeczki chili lub papryki słodkiej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety z cukinii? Znamy prosty patent
Zaczynamy od doprawienia oczyszczonych i rozbitych kotletów schabowych solą, pieprzem i ostrą papryką. Odkładamy na bok, a w misce łączymy jaja, wodę oraz mąkę. Powinniśmy uzyskać gęste ciasto.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Następnie doprawiamy je wszystkimi przyprawami. Mięso zanurzamy najpierw w cieście, a potem w wiórkach ziemniaczanych. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
Jak podać kotlety schabowe z ziemniaczaną panierką?
Do tak przyrządzonego soczystego mięsa w chrupiącej otoczce konieczna będzie świeża surówka. Polecamy szczególnie lekką mizerię bez śmietany. Sprawdzą się też kiszonki np. kimchi.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Spróbujcie koniecznie wersji bez panierki. Być może też spodoba wam się patent na mięso obtaczane w orzechach.