Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o bułce tartej. Najlepszą panierkę do schabowych zrobisz z pysznego warzywa

Zapomnij o bułce tartej. Najlepszą panierkę do schabowych zrobisz z pysznego warzywa

Kotlecty schabowe z ziemniaczaną panierką
canva/amriphoto

Kotlety schabowe warto od czasu do czasu przygotować nieco inaczej. Mięso w pysznej panierce z ziemniaków będzie smakowało znakomicie i z powodzeniem zastąpi dobrze znany schab obtoczony w bułce tartej. Musicie spróbować.
 

Przepis na kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce

Tradycyjna panierka potrafi się znudzić. Tym razem, zamiast suszyć pieczywo i je ścierać, rozdrobnimy w ten sposób ziemniaki i obtoczymy w nich schab. Wcześniej posmarujemy go gęstym ciastem jajecznym. Po usmażeniu będzie smakował fantastycznie.

Składniki:

  • 4 plastry schabu, oczyszczone i rozbite
  • 4 większe ziemniaki
  • 2 duże jaja
  • 60 g mąki pszennej
  • 30-40 ml wody
  • pół łyżeczki chili lub papryki słodkiej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Pokrój na plastry i ubij tłuczkiem. Ten patent na cukinię to absolutny hit

Jak zrobić kotlety z cukinii? Znamy prosty patent

Zaczynamy od doprawienia oczyszczonych i rozbitych kotletów schabowych solą, pieprzem i ostrą papryką. Odkładamy na bok, a w misce łączymy jaja, wodę oraz mąkę. Powinniśmy uzyskać gęste ciasto.

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Następnie doprawiamy je wszystkimi przyprawami. Mięso zanurzamy najpierw w cieście, a potem w wiórkach ziemniaczanych. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.

Jak podać kotlety schabowe z ziemniaczaną panierką?

Do tak przyrządzonego soczystego mięsa w chrupiącej otoczce konieczna będzie świeża surówka. Polecamy szczególnie lekką mizerię bez śmietany. Sprawdzą się też kiszonki np. kimchi.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Spróbujcie koniecznie wersji bez panierki. Być może też spodoba wam się patent na mięso obtaczane w orzechach.

Zamiast sera do panierki użyj ziemniaków.png
canva/boblin