Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Leczo jest wyrazistą i aromatyczną potrawą, która oparta jest na kiełbasie, warzywach i przyprawach. Danie wywodzi się z Węgier. Jednak w wielu krajach europejskich można zjeść potrawy inspirowane tym węgierskim daniem. Również Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki w Małopolsce serwuje wyjątkowe leczo.
Leczo- dobry pomysł na smaczny obiad
Leczo można przyrządzać z kiełbasą, ale w wersji wegetariańskiej. Każdy w tym daniu rodem z Węgier znajdzie coś, co mu zasmakuje. Leczo wywodzi się z północnej części Węgier. Początkowo to wyraziste danie było dostępne tylko dla szlachty. Wszystko dlatego, że papryka i pomidory były wyjątkowym rarytasem, którego niższe warstwy społeczne mogły się tylko obejść.
Klasyczne węgierskie leczo jest dodatkiem do dań mięsnych. Sam gulasz jest wegetariański. Oparty był głównie na sosie z pomidorów i sproszkowanej papryce. Potem zaczęto dodać do niego kiełbasę paprykową. My polecamy przepis pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce, w Małopolsce. W przepisie kiełbasa pełni ważną rolę. Wypróbujcie ten mistrzowski przepis na leczo.
Jak przygotować mistrzowski przepis na leczo?
Składniki:
- 3 cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- olej lub oliwa do smażenia
- ½ kg kiełbasy
- 60 dag pomidorów krojonych bez skórki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- łyżka czerwonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy i podsmażamy lekko na oleju, z papryki wycinamy gniazda i kroimy na niezbyt cienkie paski, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Cebulę dodajemy do papryki i dalej dusimy, cebulę kroimy, podsmażamy i dodajemy do garnka.
Wszystko dusimy aż papryka zupełnie zmięknie, czyli 20 minut. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Dodajemy do garnka, razem z keczupem i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy czosnkiem i papryką w proszku. Dusimy jeszcze przez 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Duśmy powoli- w tym tkwi sekret smaku
Ważne jest, by leczo gotować powoli na małym ogniu. Wówczas danie bardzo zyska na smaku. Jak podkreślają panie z Koła Gospodyń Wiejskich, leczo jest najlepsze, gdy go odgrzewamy.
Do tego leczo jest bogate w witaminy A, E i B6. Zawiera też fosfor, potas i żelazo. Warto skorzystać z przepisu na to aromatyczne danie i cieszyć się jego pysznym smakiem. Potrawa jest bardzo pożywna i rozgrzewająca. Pisaliśmy też o przepisie na delikatne leczo. Radziliśmy też jak doprawić leczo.
Źródło: gazetakrakowska.pl