Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmażasz wszystkie warzywa i dodajesz wędlinę? Delikatne leczo zrobisz o wiele szybciej

Podsmażasz wszystkie warzywa i dodajesz wędlinę? Delikatne leczo zrobisz o wiele szybciej

Lekkie leczo z cukinią
canva/Grzegorz Januszewicz

Rozgrzewające leczo jest idealne na jesienne chłody. Lekką wersję potrawy przygotujecie jeszcze szybciej niż tradycyjną. Wystarczy poddusić warzywa i doprawić do smaku. Nie potrzebny jest dodatek wędlin, ani podsmażanie. Przygotowanie potrawy nie zajmie więcej niż 30 minut. Spróbujecie?

Klasyczne leczo łączy w sobie paprykę i pomidory oraz dość tłuste wędliny. Dziś proponujemy wam zdecydowanie lżejszą wersję, której głównym składnikiem będzie cukinia. Przygotujecie je znacznie szybciej, a smak z pewnością was zachwyci.

Przepis na lekkie leczo z cukinią i marchewką

Składniki:

  • 1 duża zielona cukinia

  • 3 większe cebule

  • 3 papryki czerwone średniej wielkości

  • 2 puszki pomidorów lub 1 kg pomidorów świeżych

  • 1 marchewka

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka oregano

  • pół łyżeczki bazylii

  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

  • pół łyżeczki papryki wędzonej

  • pół łyżeczki chili (opcjonalnie

  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić lekkie leczo? Prosty przepis na ekspresowe danie

Cukinię i paprykę dokładnie myjemy. Kroimy je w kostkę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Pomidory świeże sparzamy i także rozdrabniamy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju, wsypujemy cebulę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię i marchewkę. Gotujemy kilka minut na większym ogniu. Zmniejszamy moc palnika do średniej i dodajemy pomidory oraz przeciśnięty czosnek.

Leczo dusimy około 10 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Na koniec wsypujemy wszystkie przyprawy, nie żałując pieprzu i ziół. Podajemy ze świeżym pieczywem, makaronem lub kaszą. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcecie, by leczo było bardziej sycące, na 3 minuty przed końcem gotowania wrzućcie opłukaną ciecierzycę z puszki lub podsmażone na złoto wędzone tofu. W wersji niewegańskiej możecie oczywiście wrzucić zrumienioną kiełbasę. Danie straci jednak na lekkości.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na dania z cukinii. Polecamy proste i smaczne łódeczki z mięsem mielonym. Być może też skuszą was też placki z dodatkiem suszonych pomidorów.

Leczo w lekkiej wersji jest pyszne
canva/zhaubasar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: