Podsmażasz wszystkie warzywa i dodajesz wędlinę? Delikatne leczo zrobisz o wiele szybciej
Rozgrzewające leczo jest idealne na jesienne chłody. Lekką wersję potrawy przygotujecie jeszcze szybciej niż tradycyjną. Wystarczy poddusić warzywa i doprawić do smaku. Nie potrzebny jest dodatek wędlin, ani podsmażanie. Przygotowanie potrawy nie zajmie więcej niż 30 minut. Spróbujecie?
Klasyczne leczo łączy w sobie paprykę i pomidory oraz dość tłuste wędliny. Dziś proponujemy wam zdecydowanie lżejszą wersję, której głównym składnikiem będzie cukinia. Przygotujecie je znacznie szybciej, a smak z pewnością was zachwyci.
Przepis na lekkie leczo z cukinią i marchewką
Składniki:
1 duża zielona cukinia
3 większe cebule
3 papryki czerwone średniej wielkości
2 puszki pomidorów lub 1 kg pomidorów świeżych
1 marchewka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki bazylii
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki wędzonej
pół łyżeczki chili (opcjonalnie
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić lekkie leczo? Prosty przepis na ekspresowe danie
Cukinię i paprykę dokładnie myjemy. Kroimy je w kostkę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Pomidory świeże sparzamy i także rozdrabniamy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju, wsypujemy cebulę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię i marchewkę. Gotujemy kilka minut na większym ogniu. Zmniejszamy moc palnika do średniej i dodajemy pomidory oraz przeciśnięty czosnek.
Leczo dusimy około 10 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Na koniec wsypujemy wszystkie przyprawy, nie żałując pieprzu i ziół. Podajemy ze świeżym pieczywem, makaronem lub kaszą. Smacznego.
Wskazówka: jeśli chcecie, by leczo było bardziej sycące, na 3 minuty przed końcem gotowania wrzućcie opłukaną ciecierzycę z puszki lub podsmażone na złoto wędzone tofu. W wersji niewegańskiej możecie oczywiście wrzucić zrumienioną kiełbasę. Danie straci jednak na lekkości.
Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na dania z cukinii. Polecamy proste i smaczne łódeczki z mięsem mielonym. Być może też skuszą was też placki z dodatkiem suszonych pomidorów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania Starmach zamiast szarlotki robi jabłka pod kruszonką. Ekspresowy deser zachwyca smakiem
Zostało Ci ciasto na pierogi? Nigdy go nie wyrzucaj. Oto garść pomysłów na jego wykorzystanie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama