Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak dobrze doprawić leczo? Większość Polaków zapomina o kluczowych dodatkach

Jak dobrze doprawić leczo? Większość Polaków zapomina o kluczowych dodatkach

Jak doprawić leczo?
canva/KabordaM

Czy wiecie, jak doprawić leczo, by zachwycało już od spróbowania? Dwa dodatki są często pomijane, a doskonale podkreślają smak dania. Mowa o cukrze i soku z cytryny. Każdy z nas ma je w kuchni, a jednak rzadko trafiają do potraw. W przypadku leczo już niewielkie ilości tych produktów mogą korzystnie wpłynąć na efekty.

Skomponowanie mieszanki przypraw do leczo może wydawać się proste. Paprykowy rarytas przecież wystarczy posolić, oprószyć pieprzem i dodać nieco ostrej chili. Smak dania może być jednak zdecydowanie głębszy, jeśli zdecydujemy się jeszcze na dodanie cukru i soku z cytryny.

Jak doprawić leczo? Dwa dodatki są kluczowe

Doprawianie potraw polega na balansowaniu smaków. Często zapominamy o tym i jedynymi dodatkami do naszych dań są sól i pieprz. W przypadku leczo nie będą wystarczające i ograniczenie się do nich stanowić będzie spory błąd.

Dla wzbogacenia smaku pomidorów — drugiego istotnego składnika leczo — lekko konieczne jest wsypanie cukru. Warzywo ma w sobie nieco kwaskowych nut, lecz wlanie soku z cytryny wcale nie będzie błędem. Wręcz przeciwnie — pomoże dobrze zrównoważyć smak cukru.

Wspomniane produkty można zamienić na odpowiedniki. Zamiast soku z cytryny możemy wlać ocet winny czy jabłkowy, a do posłodzenia wykorzystać syrop klonowy lub syrop z agawy.

Jakie są najlepsze przyprawy do leczo?

Przyprawy do leczo to nie tylko sól, cukier, pieprz i sok z cytryny. Aby danie było wyraziste, niezbędne jest dodanie słodkiej papryki. Świetnie sprawdzi się wędzona, która sprawi, że wrzucanie mięsa nie będzie konieczne. Najlepiej dodać nieco „zwykłej” i trochę „bardziej aromatycznej".

Warto wsypać także płatki chili, pieprz cayenne czy ostrą paprykę. Dodatki nadadzą daniu pikanterii i sprawią, że poczujemy się po nim przyjemnie rozgrzani. Przyspieszą też nico metabolizm.

Z papryką i pomidorami świetnie komponują się również zioła - zarówno te świeże, jak i suszone. Sięgnijcie po bazylię, oregano lub kolendrę, jeśli ja lubicie. Jeżeli do przygotowania dania użyliście cukinii, świeżo posiekany koperek czy natka pietruszki również będą pasowały.

Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na pyszne leczo. Spróbujcie bezmięsnej wersji z ciecierzycą — jest niezwykle sycąca. Być może też spodoba wam się odsłona z dodatkiem kukurydzy.

Wiemy, jak doprawić leczo
canva/oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: