Smakosze.pl
Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami

pixabay.com

Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami

4 Maja 2021

Autor tekstu:

Kopeć Dorota

Udostępnij:

Polacy uwielbiają bigos. To nieodłączny element kulinarny wszystkich świątecznych spotkań w gronie rodzinnym oraz w gronie znajomych. Bigos można podawać na wiele sposobów. Właściwie ile osób, tyle przepisów na bigos. Jednak nie jest to jedyny pomysł jak można wykorzystać kapustę. Kapusta jest warzywem, które daje nam wiele możliwości. Warto polować szczególnie na młodą kapustę, która doskonale komponuje się np. z młodymi ziemniaczkami. Dlatego dziś proponujemy przepis na młodą kapustę z boczkiem i pomidorami.

Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami.

Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami wymaga przede wszystkim odpowiedniego doprawienia. Przyprawy, które bardzo dobrze łączą się z warzywami i boczkiem, to np. papryka (zarówno słodka, jak i ostra, fani ostrzejszych smaków mogą także dodać papryczkę chili) czy majeranek. Pamiętajmy, że smaku dodaje również koncentrat pomidorowy, który jest nieco kwaśny.

undefined

Składniki:

·         1 cebula

·         1 por

·         1 pomidor

·         ½ główki kapusty młodej

·         ½ pęczka kopru

·         200 gramów boczku wędzonego

·         1 łyżeczka mąki pszennej

·         1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

·         1½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

·         1 łyżka stołowa oleju roślinnego

·         1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego

·         przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:

Przyrządzanie młodej kapusty z boczkiem i pomidorami rozpoczynamy od przygotowania warzyw. W tym celu obieramy cebulę i kroimy ją w bardzo drobną kostkę. Pora płuczemy, przekrawamy na 4 mniejsze części, a następnie kroimy w krążki. Pomidora również myjemy i kroimy go w kostkę.

Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych liści, myjemy, a następnie szatkujemy na cienkie i drobne paski.

W garnku rozgrzewamy olej. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy do naczynia pokrojoną wcześniej cebulę. Smażymy ją przez 3-4 minuty aż nabierze złocistego koloru. Pamiętajmy, aby cięgle ją mieszać, by się nie przypaliła.

Następnie wrzucamy do garnka pora. Smażymy go razem z cebulą przez 4 minuty, cały czas mieszając.

Boczek kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy mięso do cebuli i pora i także smażymy. Boczek potrzebuje nieco więcej czasu, aby się przysmażyć, więc kontynuujemy proces przez kolejnych 10 minut.

Po tym czasie do składników, które są już w garnku, dorzucamy również kapustę. Wszystko dokładnie mieszamy, by smaki odpowiednio się połączyły.

Kapustę podsmażamy przez 1 minutę, po czym wlewamy do garnka gorący bulion. Pamiętajmy, aby kilka minut wcześniej zacząć go podgrzewać.

Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, oregano, papryką oraz majerankiem.

Doprowadzamy do wrzenia.

Gdy młoda kapusta z boczkiem i warzywami się zagotuje, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.

W trakcie gotowania kilka razy należy wszystko dokładnie przemieszać.

Po 30 minutach do reszty składników dodajemy pomidora. Nie należy robić tego wcześniej, aby nie rozgotował się zanadto.

Wraz z pomidorem dodajemy także koncentrat pomidorowy. Gotujemy całość przez 15 minut.

W międzyczasie płuczemy koper, osuszamy go, a następnie szatkujemy. Pod koniec gotowania wrzucamy go do garnka.

Ostatni etap stanowi zagęszczenie. Należy to zrobić przy pomocy mąki pszennej i mąki ziemniaczanej. Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą i zalewamy niewielką ilością bulionu z garnka. Dobrze mieszamy, aby mąki się nie zwarzyły. Dopiero wtedy dodajemy całość do garnka. Wszystko dobrze mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia.

Kiedy tak się stanie, zdejmujemy garnek z ognia.

Młodą kapustę z boczkiem i pomidorami podajemy na ciepło. Możemy serwować danie np. z ziemniakami, ryżem lub wybranym pieczywem, przykładowo chlebem razowym.

undefined

Smacznego!

undefined

Bibliografia:

1.      https://www.kwestiasmaku.com/przepis/mloda-kapusta-z-boczkiem-i-pomidorami

2.      https://www.mniammniam.com/mloda-kapusta-z-pomidorami-i-boczkiem

3.      https://www.doradcasmaku.pl/przepis-mloda-kapusta-z-pomidorami-i-boczkiem.-321119

undefinedundefined

Kopeć DorotaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najpiękniejsza tarta czekoladowa bez pieczenia

Czytaj więcej >
szarlotka ze śliwkami

Przepisy

Bajecznie pyszna szarlotka ze śliwkami

Czytaj więcej >
Chleb ze smalcem

Przepisy

Niezawodny przepis na smalec z fasoli

Czytaj więcej >

Przepisy

Racuchy z jabłkiem i dynią - idealny deser na jesień

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z kurkami

Przepisy

Obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami

Czytaj więcej >
rosół

Przepisy

Rosół z wątróbką od Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >