Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie puszyste śniadanie zrobisz raz-dwa. Mali i duzi smakosze sięgną po dokładkę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.12.2023 21:13

Takie puszyste śniadanie zrobisz raz-dwa. Mali i duzi smakosze sięgną po dokładkę

racuszki jogurtowe
Canva/vikif

Co przyrządzić na śniadanie, by smakowało nie tylko dorosłym, ale też dzieciom? Mam na to sprawdzony sposób. Szybko robię puszyste danie, które kusi smakiem i aż prosi się o dokładkę. Polecam mój patent na pyszne i błyskawiczne śniadanie.

Racuszki jogurtowe najlepsze na śniadanie

Jedzenie śniadań jest po prostu obowiązkowe. Powinny je jadać nie tylko dzieci, ale też osoby dorosłe. Ten pierwszy posiłek w ciągu dnia zapewnia nam niezłą dawkę energii, wpływa na zdolność uczenia się, zapamiętywania i na koncentrację. 

Po śniadaniu łatwiej nam zająć się codziennymi obowiązkami. Ważne, by ten posiłek był też smaczny. Ja stawiam w nim na wyjątkową puszystość. Wszystko dlatego, że robię pyszne racuszki jogurtowe. Takie puszyste śniadanie polubią mali i duzi smakosze. 

racuszki jogurtowe
Canva/olgakr
Napoje wyskokowe tańsze od herbaty na warszawskiej ślizgawce. U Gessler nie lepiej

Jak zrobić racuszki jogurtowe?

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie racuszków jogurtowych zaczynamy od wbicia jajka do miski, dodania szczypty soli, cukru i cukru waniliowego. Dalej dodajemy sodę, mąkę, jogurt i składniki miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Następnie dorzucamy do miski i mieszamy z ciastem na racuszki. Rozgrzewamy też olej na patelni i nakładamy ciasto. Racuszki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu możemy oprószyć je cukrem pudrem. 

Racuszki jogurtowe, czyli pyszny i szybki posiłek

Racuszki możemy podawać dodatkowo z ulubionymi owocami lub z twarożkiem. Będą smakowały nie tylko na śniadanie, ale też będą dobrym wyborem na podwieczorek. To smaczne danie zachwyca puszystością i lekkością. Trudno odmówić sobie dokładki puszystych racuszków.

Polecam ten przepis, bo jest prosty, szybki, a efekt znakomity. Moja rodzina przepada za takim puszystym śniadaniem i często prosi, by je przygotować. Smak racuchów potrafi zdrowo uzależnić. Pisaliśmy o tym, jak zrobić racuchy, by nie piły tłuszczu. Radziliśmy, jak przygotować racuchy z dynią. 

racuszki jogurtowe
Canva/ArtCookStudio

Źródło: doradcasmaku.pl