Takie puszyste śniadanie zrobisz raz-dwa. Mali i duzi smakosze sięgną po dokładkę
Co przyrządzić na śniadanie, by smakowało nie tylko dorosłym, ale też dzieciom? Mam na to sprawdzony sposób. Szybko robię puszyste danie, które kusi smakiem i aż prosi się o dokładkę. Polecam mój patent na pyszne i błyskawiczne śniadanie.
Racuszki jogurtowe najlepsze na śniadanie
Jedzenie śniadań jest po prostu obowiązkowe. Powinny je jadać nie tylko dzieci, ale też osoby dorosłe. Ten pierwszy posiłek w ciągu dnia zapewnia nam niezłą dawkę energii, wpływa na zdolność uczenia się, zapamiętywania i na koncentrację.
Po śniadaniu łatwiej nam zająć się codziennymi obowiązkami. Ważne, by ten posiłek był też smaczny. Ja stawiam w nim na wyjątkową puszystość. Wszystko dlatego, że robię pyszne racuszki jogurtowe. Takie puszyste śniadanie polubią mali i duzi smakosze.
Napoje wyskokowe tańsze od herbaty na warszawskiej ślizgawce. U Gessler nie lepiejJak zrobić racuszki jogurtowe?
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki cukru
- 1 cukier waniliowy
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jabłka
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie racuszków jogurtowych zaczynamy od wbicia jajka do miski, dodania szczypty soli, cukru i cukru waniliowego. Dalej dodajemy sodę, mąkę, jogurt i składniki miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Następnie dorzucamy do miski i mieszamy z ciastem na racuszki. Rozgrzewamy też olej na patelni i nakładamy ciasto. Racuszki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu możemy oprószyć je cukrem pudrem.
Racuszki jogurtowe, czyli pyszny i szybki posiłek
Racuszki możemy podawać dodatkowo z ulubionymi owocami lub z twarożkiem. Będą smakowały nie tylko na śniadanie, ale też będą dobrym wyborem na podwieczorek. To smaczne danie zachwyca puszystością i lekkością. Trudno odmówić sobie dokładki puszystych racuszków.
Polecam ten przepis, bo jest prosty, szybki, a efekt znakomity. Moja rodzina przepada za takim puszystym śniadaniem i często prosi, by je przygotować. Smak racuchów potrafi zdrowo uzależnić. Pisaliśmy o tym, jak zrobić racuchy, by nie piły tłuszczu. Radziliśmy, jak przygotować racuchy z dynią.
Źródło: doradcasmaku.pl