Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku na Boże Narodzenie podam taki obiad. Ten schab jest pyszny i rozpływa się w ustach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.12.2023 16:20

W tym roku na Boże Narodzenie podam taki obiad. Ten schab jest pyszny i rozpływa się w ustach

schab
YouTube/@mojedomowejedzenie

Czy wiecie już, co podacie na obiad na Boże Narodzenie? Ja przygotuję wyśmienity schab, który jest soczysty i rozpływa się w ustach. Do tego wyrazisty sos i pyszne świąteczne  danie będzie gotowe. Wszyscy goście będą nim zachwyceni.

Mięciutki schab na Boże Narodzenie

Przed nami wyjątkowy czas. Boże Narodzenie coraz bliżej, a wraz z nim liczne przygotowania w wielu domach. Każdy, kto zajmuje się kuchnią w tym czasie myśli, co przyrządzić na święta. Ja już wiem, czym uraczę wszystkie zaproszone osoby. Oniemieją, gdy spróbują mojego schabu.

Mięso z dodatkiem pieczarek, papryki i ogórków konserwowych po prostu rozpływa się w ustach. Do tego wyśmienity sos, który nadaje smaku tej potrawie. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie. Stamtąd pochodzą też niektóre zdjęcia, które są wykorzystane w artykule. 

schab
Canva/martiapunts
Mamy dla wszystkich najlepszy prezent na Święta. Dostaniesz go zupełnie za darmo, nie przegap

Jak zrobić schab na Boże Narodzenie?

Składniki:

  • ½ kg schabu
  • 2 szklanki mleka
  • 6 pieczarek
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • przyprawa do mięsa mielonego

Składniki na sos:

  • 1 ½ szklanki wody
  • ½ szklanki keczupu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie potrawy zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry i włożenia go do mleka. Schab moczymy co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mięso odsączamy i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. 

Mięso obsmażamy na oleju. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do miski wlewamy zimną wodę, dodajemy musztardę, przecier pomidorowy i keczup. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 

Schab na Boże Narodzenie najlepszy na obiad

Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które smarujemy olejem. Układamy w nim podsmażone mięso, pokrojone ogórki konserwowe, cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i pieczarki. Doprawiamy i zalewamy przyrządzonym sosem. 

Potrząsamy naczyniem, by sos dotarł w niższe partie dania. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około 60 minut do nagrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu nasz schab jest już gotowy do podania. To bardzo miękkie i soczyste mięso, które rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pieczeń na święta od Tomasza Strzelczyka. Informowaliśmy też, jaką rybę serwuje Robert Makłowicz na Boże Narodzenie. 

schab
YouTube/@mojedomowejedzenie

Źródło: YouTube/@mojedomowejedzenie

Zdjęcia: screen YouTube/@mojedomowejedzenie