Moje dzieci wolą te placki od zwykłych racuchów. Ciasto robię na bazie prostego składnika, znika cała porcja
Twoi domownicy lubią racuchy? W takim razie pokochają te obłędne placki. Podstawą ciasta jest składnik, który zazwyczaj ma w kuchni zupełnie inne zastosowanie. Te placuszki po prostu będą znikać w oczach.
Placki lepsze niż racuchy
Placki na zsiadłym mleku już od dawna gościły w moim domu. Babcia lubiła zsiadłe mleko i czasem zamiast wypić je do ziemniaków smażyła nam proste i pyszne placuszki. Do dziś uważam, że są lepsze od racuchów. Dziś sama smażę je dla swojej rodziny.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml zsiadłego mleka
- 1 duże jajo
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 10-15 g cukru pudru
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Lista składników nie jest długa, a placki wychodzą bardzo delikatne i smaczne. Ich przygotowanie zajmie natomiast zaledwie kilka chwil. Instrukcje znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić placki na zsiadłym mleku? Są lepsze niż racuchy
Zaczynam od doprowadzenia nabiału do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewam do dużej miski wraz z sodą oczyszczoną. Jajko ubijam z cukrem pudrem i solą, a następnie łączę ze zsiadłym mlekiem.
Suche składniki mieszam z mokrymi, aż uzyskam jednolitą masę. Na patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy łyżki formuję placki i smażę je na średnim ogniu. Gdy już będą zrumienione z obu stron, przenoszę na ręcznik papierowy i ususzam.
Jak podać placki na zsiadłym mleku?
Słodki przysmak lepszy niż racuchy warto zaserwować z dodatkiem świeżych owoców lub ulubionego dżemy. Szczególnie polecamy niesamowicie orzeźwiający dżem z cukinii i cytryn .
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na placki. Sprawdźcie jak zrobić pyszne racuchy ze śliwkami . Być może skuszą was też sycące placki z banana i płatków owsianych — są idealne na śniadanie.