Smakosze.pl Przepisy Moje dzieci wolą te placki od zwykłych racuchów. Ciasto robię na bazie prostego składnika, znika cała porcja
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Moje dzieci wolą te placki od zwykłych racuchów. Ciasto robię na bazie prostego składnika, znika cała porcja

18 września 2023

Twoi domownicy lubią racuchy? W takim razie pokochają te obłędne placki. Podstawą ciasta jest składnik, który zazwyczaj ma w kuchni zupełnie inne zastosowanie. Te placuszki po prostu będą znikać w oczach.

Placki lepsze niż racuchy

Placki na zsiadłym mleku już od dawna gościły w moim domu. Babcia lubiła zsiadłe mleko i czasem zamiast wypić je do ziemniaków smażyła nam proste i pyszne placuszki. Do dziś uważam, że są lepsze od racuchów. Dziś sama smażę je dla swojej rodziny.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 1 duże jajo
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10-15 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Lista składników nie jest długa, a placki wychodzą bardzo delikatne i smaczne. Ich przygotowanie zajmie natomiast zaledwie kilka chwil. Instrukcje znajdziecie w dalszej części artykułu.

Smażenie racuchów jest podobne.jpg
canva/pixelshot
Wachowicz łączy go z miodem i robi syrop na odporność. Obowiązkowy przepis na jesień

Jak zrobić placki na zsiadłym mleku? Są lepsze niż racuchy

Zaczynam od doprowadzenia nabiału do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewam do dużej miski wraz z sodą oczyszczoną. Jajko ubijam z cukrem pudrem i solą, a następnie łączę ze zsiadłym mlekiem.

Suche składniki mieszam z mokrymi, aż uzyskam jednolitą masę. Na patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy łyżki formuję placki i smażę je na średnim ogniu. Gdy już będą zrumienione z obu stron, przenoszę na ręcznik papierowy i ususzam.

Jak podać placki na zsiadłym mleku?

Słodki przysmak lepszy niż racuchy warto zaserwować z dodatkiem świeżych owoców lub ulubionego dżemy. Szczególnie polecamy niesamowicie orzeźwiający dżem z cukinii i cytryn .

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na placki. Sprawdźcie jak zrobić pyszne racuchy ze śliwkami . Być może skuszą was też sycące placki z banana i płatków owsianych — są idealne na śniadanie.

Placki na zsiadłym mleku lepsze niż racuchy.jpg
canva/loooby
Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem
Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy