Smakosze.pl Przepisy Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami
canva/lyulka; IG/monikarichardson

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

27 września 2022

Kaczka z jabłkami jest wyśmienita. Delikatne mięso w połączeniu z soczystym i słodkim owocem skusi niejednego smakosza. Z przepisem Moniki Richardson danie przygotujecie z łatwością. Sekretem jego smaku jest powolne pieczenie. Spróbujecie?

Mięso kaczki jest niezwykle delikatne, a jego przyrządzenie wymaga staranności. Monika Richardson dodaje do niego jabłko i pomarańcze. Ostatnio pokazała tak upieczoną kaczą pierś na swoim Instagramie - z którego również pochodzi jej zdjęcie - wspominając, że jest to jedno z jej ulubionych jesiennych dań.

Przepis na znakomitą kaczkę z jabłkami Moniki Richardson

Składniki:

  • 4 piersi kaczki, oczyszczone

  • 2 średniej wielkości pomarańcze

  • 1 większe jabłko

  • 2 płaskie łyżeczki majeranku

  • trochę wody

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić kaczkę z jabłkami? Monika Richardson zdradziła niezawodny patent

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piersi kaczki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu. Pieczemy je przez 40 minut, po czym obracamy i czekamy kolejne 40 minut.

W międzyczasie filetujemy pomarańczę i myjemy jabłko. Podpieczone mięso kroimy w cienkie plastry. Tłuszcz z naczynia łączymy z odrobiną wody. Układamy na nim kaczkę, a między kawałkami umieszczamy obraną ze skórek pomarańczę.

Wokół kładziemy ósemki jabłka. Ponownie pieczemy — tym razem około godziny. Kaczka z jabłkami najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi .

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych świetnych przepisów na dania obiadowe. Szczególnie polecamy znakomite gołąbki z ziemniakami i twarogiem . Być może przypadnie wam do gustu także prosty bigos z kabaczka .

Kaczka z jabłkami jest pyszna
canva/

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy