Moussaka
Canva.com - S_Kaisu

Moussaka wprost ze słonecznej Grecji - przepis prostszy niż myślisz

Kuchnia grecka powoli podbija kulinarny świat. W Polsce nie jest jeszcze tak znana, ale możemy zaobserwować tendencję do zmiany i wzrostu jej popularności. Otwiera się coraz więcej nowych, ciekawych restauracji serwujących pyszne potrawy z samego centrum śródziemnomorskich tawern. Moussaka, to jedno z tych dań, które już po pierwszym spróbowaniu, wprawiają w zachwyt i nie pozwalają o sobie zapomnieć przez długi czas.

Aromatyczna zapiekanka na bazie mięsa, bakłażana i sosu beszamelowego, to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, nawet jeśli nie jest to wakacyjna pora. Z pewnością ten grecki smak przeniesie Was choć na chwilę do klimatycznej, śródziemnomorskiej restauracji w której serwują niesamowite, tradycyjne dania z najlepszych, lokalnych składników.

Moussaka – co to właściwie jest?

Najprościej mówiąc moussaka, to zapiekanka przygotowana z bakłażana, mielonego mięsa, pomidorów oraz sosu beszamelowego. Jednak nie jest to takie proste, jak wynika z powyższego opisu. Wszystkie produkty powinny być najwyższej jakości, idealnie doprawione i skomponowane. W prostych potrawach kryje się wielka siła smaków, które są zasługą wyjątkowych kompozycji i znakomitych połączeń.

Moussaka jest uznawana za tradycyjne danie Grecji, jednak jest również znana w Turcji, Bułgarii. Serbii oraz Rumuni. Wszystkie te przepisy różnią się jedynie niuansami ale zbudowane są na jednej podstawie. Współcześnie znana wersja pochodzi z pierwszej połowy XX wieku. To właśnie wtedy znakomity grecki kucharz Nikos Tselementes opublikował książkę kucharską, w której przytacza przepis na tradycyjną grecką moussakę. Jednak jego receptura nieznacznie się różniła od klasycznej wersji. Pojawił się w niej sos beszamelowy, którym polewa się ostatnią warstwę zapiekanki. W ten sposób powstała zupełnie nowa wersja, dobrze znanej potrawy, która tak spodobała się klientom restauracji oraz osobą posiadającym te książkę, że obecnie sos stał się stałym punktem tej potrawy. Nawet greccy seniorzy zaakceptowali, a co więcej – pokochali, nową odsłonę tego tradycyjnego dania.

Cały swój smak moussaka czerpie z przepysznych warzyw oraz soczystego mięsa. Jest też niebywale sycąca i zaskakująco zdrowa. Bakłażan, który jest jednym z głównych składników dania, to prawdziwa skarbnica witamin i wartości odżywczych. Ma w sobie sporą zawartość potasu, żelaza oraz fosforu. Oprócz tego użyte pomidory, które działają przeciwmiażdżycowo, oraz pyszne mięso wołowe lub jagnięce, to produkty, które dostarczają naszemu organizmowi wiele potrzebnych wartości odżywczych. Grecy cenią sobie kuchnię lekką i zdrową, jednak lubią także dobrze zjeść. Dlatego stworzyli potrawy, które w niespotykany sposób łączą ze sobą zdrowe produkty i serwują nam znakomite dania pełne smaku i aromatu.

Przepis na moussakę według Ani Starmach

Do przygotowania pysznej, greckiej zapiekanki potrzebujesz:

700g mielonego mięsa jagnięcego
2 bakłażany
400g ugotowanych ziemniaków
500ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
oregano
cynamon
0,5 szklanki czerwonego wina
500ml mleka
30g masła
30g mąki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Swoją przygodę z moussaką zacznij od przygotowania bakłażanów. Pokrój warzywa w plastry, posyp solą i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie przepłucz plastry pod wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Tak uszykowane warzywo grilluj na specjalnej patelni. W tym czasie możesz zabrać się za resztę składników. Czosnek oraz cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Gdy cebula stanie się złocista to znak, że można już dodać mięso. Do tego wlej na patelnię pół szklanki czerwonego wina oraz dodaj koncentrat pomidorowy, przecier (najlepiej taki wykonany własnoręcznie w domu)oregano wraz ze szczyptą cynamonu. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem do smaku. Wszystko duś na małym ogniu przez około 40 minut.

Do zapiekanki potrzebujemy jeszcze tylko beszamelu. Masło rozpuść w rondlu i dodaj mąki. Stwórz zasmażkę, którą następnie powoli podlewaj mlekiem. Dosyp soli, pieprzu oraz gałki. Cały czas mieszając , zaczekaj aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij go z palnika.

W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, mięso oraz pokrojone w plastry, wcześniej ugotowane ziemniaki. Bakłażan pełni w tym wypadku rolę podobną do makaronu w lasagne. Na koniec zalej wszystko sosem beszamelowym i udekoruj bakłażanem. Możesz również posypać parmezanem. Zapiekankę zapiecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Następny artykuł