Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Możesz przechowywać jajka o wiele dłużej. Świeżość przedłużysz prostym sposobem
Adam Moskal
Adam Moskal 05.04.2022 20:54

Możesz przechowywać jajka o wiele dłużej. Świeżość przedłużysz prostym sposobem

Jajka
canva/Elmar Gubisch, Getty Images

Mało kto zdaje sobie sprawę, że jajka można przechowywać dłużej - wystarczy zastosować jeden prosty trik. Kapitan jachtowy Krzysztof Baranowski opisał go w swoim autobiograficznym wywiadzie-rzece "Spowiedź kapitana". Polega on na posmarowaniu jajek cienką warstwą tłuszczu, która ma zatrzymać powietrze przed przenikaniem do wnętrza jajka.

Przechowywanie jajek wydaje się prostym zagadnieniem - można przecież spojrzeć na datę przydatności na opakowaniu, aby dowiedzieć się do kiedy jajka zachowają świeżość. Okazuje się, że można ją jednak jeszcze wydłużyć.

Według kapitana jachtowego Krzysztofa Baranowskiego, który opisał swoją historię w autobiograficznym wywiadzie-rzece "Spowiedź kapitana", istnieją sposoby na przedłużenie świeżości jajek.

Posmaruj jajka olejem

Krzysztof Baranowski, marynarz, który dwukrotnie zdołał opłynąć całą Ziemię zupełnie sam, zdradził w swoim autobiograficznym wywiadzie, co trzeba zrobić, żeby jajka wytrwały wiele dni bez psucia.

- Dostałem też radę, by jajka posmarować tłuszczem, który sprawi, że powietrze nie przeniknie przez skorupę do środka - powiedział w wywiadzie Krzysztof Baranowski.

Cienka warstwa tłuszczu tworzy barierę, przez którą powietrze nie może wniknąć do wnętrza jajka. Tłuszcz zatyka mikroskopijne pory skorupki, przez które normalnie przeprowadzana jest wymiana gazowa, co według Baranowskiego, pozytywnie wpływa na ich datę przydatności.

Jak psują się jajka?

- Ktoś zdradził mi sekret, jak się psują jajka. Otóż, kiedy jajko dłużej leży, żółtko z wolna opada w białku zgodnie z siłą ciążenia, aż przywrze do skorupki. I to od tego miejsca zaczyna się psuć - wyjawił Krzysztof Baranowski.

Zgodnie z jego wiedzą, rozwiązaniem powyższego problemu może być także obracanie ich raz na tydzień. Dzięki temu białko pozostaje mniej więcej na środku i nigdy nie dotyka skorupki.

Marynarz skorzystał także z rad zanurzania jajek w gorącym wosku czy we wrzątku, jednak obie metody nie okazały się równie skuteczne, co olej. Mężczyzna najlepsze efekty uzyskał, łącząc metody smarowania tłuszczem oraz obracania.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można jeść codziennie jajka. Ten tekst wyjawia proste sposoby na wykorzystanie skorupek po jajkach.

Jajka w lodówce

Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя SERSOL

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.onet.pl; gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram