Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie robi schabowych jak Kuroń. Trick z liściem laurowym odbiera mowę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.07.2023 09:37

Nikt nie robi schabowych jak Kuroń. Trick z liściem laurowym odbiera mowę

kotlet schabowy
Canva/robert6666. Facebook/Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń

Kotlet schabowy to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. W wielu domach nawet kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczkiem- to znak, że schabowe się właśnie robi. Jakub Kuroń do przygotowania tego lubianego dania używa liścia laurowego. Efekt jest pyszny- polecamy przepis znanego kucharza.

Kotlet schabowy, czyli dobre bo polskie

Kotlet schabowy ma w naszym kraju swoich wielu zagorzałych zwolenników. Grono smakosz nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu właśnie bez schabowego. Do tego ziemniaczki i mizeria lub kapusta zasmażana. To popularne danie obiadowe jest proste i szybkie w przygotowaniu.

Każdy, kto zajmuje się kuchnią- ma własny patent na schabowe. My tym razem polecamy niezawodny przepis na schabowe od Jakuba Kuronia. Znany kucharz w przyrządzaniu kotletów stawia na liść laurowy. Ten dodatek nadaje pyszny smak i aromat schabowym.

Taką surówkę z marchewki robiła moja babcia. Nawet Gessler nie zna lepszej

Jak przygotować kotlety schabowe od Jakuba Kuronia?

Składniki:

  • 600 g schabu
  • 500 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka bułki tartej
  • olej roślinny lub smalec

Schab podziel na 4 kotlety i rozbij je tłuczkiem, ale nie rób zbyt cienkich kotletów. Kotlety przełóż do miski z mlekiem, dorzuć czosnek, pokrojoną cebule, liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, ale może być na około 4 godziny.

Potem osusz kotlety ręcznikiem papierowym, panieruj w mące, roztrzepanym jajkiem i bułce tartej. Smaż na oleju lub smalcu po 4 minuty z każdej strony. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Schabowy, wybór dodatków zależy od ciebie

Kotlety schabowe możesz podawać z ziemniakami, frytkami, mizerią, kapustą zasmażana lub z bukiet surówek. Tu kulinarne możliwości są niemal nieograniczone. Wszystko zależy od twojego smaku. Przepis proponowany przez Jakuba Kuronia wymaga trochę cierpliwości.

Kotlety w mleku z liściem laurowym i przyprawami wstawiamy do lodówki nawet na całą noc. Warto uzbroić się w cierpliwość, bo efekt jest naprawdę pyszny. Mięso jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Kotlety schabowe zapewnią nam pyszny i sycący posiłek. Pisaliśmy o przepisie na schabowe od babci.  Radziliśmy, co zrobić, by schabowe nie wyszły twarde. 

liść laurowy
Canva/Nikolay_Donetsk

Źródło: kuron.com.pl