Nikt nie robi schabowych jak Kuroń. Trick z liściem laurowym odbiera mowę
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. W wielu domach nawet kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczkiem- to znak, że schabowe się właśnie robi. Jakub Kuroń do przygotowania tego lubianego dania używa liścia laurowego. Efekt jest pyszny- polecamy przepis znanego kucharza.
Kotlet schabowy, czyli dobre bo polskie
Kotlet schabowy ma w naszym kraju swoich wielu zagorzałych zwolenników. Grono smakosz nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu właśnie bez schabowego. Do tego ziemniaczki i mizeria lub kapusta zasmażana. To popularne danie obiadowe jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Każdy, kto zajmuje się kuchnią- ma własny patent na schabowe. My tym razem polecamy niezawodny przepis na schabowe od Jakuba Kuronia. Znany kucharz w przyrządzaniu kotletów stawia na liść laurowy. Ten dodatek nadaje pyszny smak i aromat schabowym.
Taką surówkę z marchewki robiła moja babcia. Nawet Gessler nie zna lepszejJak przygotować kotlety schabowe od Jakuba Kuronia?
Składniki:
- 600 g schabu
- 500 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- szklanka mąki pszennej
- szklanka bułki tartej
- olej roślinny lub smalec
Schab podziel na 4 kotlety i rozbij je tłuczkiem, ale nie rób zbyt cienkich kotletów. Kotlety przełóż do miski z mlekiem, dorzuć czosnek, pokrojoną cebule, liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, ale może być na około 4 godziny.
Potem osusz kotlety ręcznikiem papierowym, panieruj w mące, roztrzepanym jajkiem i bułce tartej. Smaż na oleju lub smalcu po 4 minuty z każdej strony. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Schabowy, wybór dodatków zależy od ciebie
Kotlety schabowe możesz podawać z ziemniakami, frytkami, mizerią, kapustą zasmażana lub z bukiet surówek. Tu kulinarne możliwości są niemal nieograniczone. Wszystko zależy od twojego smaku. Przepis proponowany przez Jakuba Kuronia wymaga trochę cierpliwości.
Kotlety w mleku z liściem laurowym i przyprawami wstawiamy do lodówki nawet na całą noc. Warto uzbroić się w cierpliwość, bo efekt jest naprawdę pyszny. Mięso jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Kotlety schabowe zapewnią nam pyszny i sycący posiłek. Pisaliśmy o przepisie na schabowe od babci. Radziliśmy, co zrobić, by schabowe nie wyszły twarde.
Źródło: kuron.com.pl