Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Na jakim oleju smażyć karpia?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.12.2021 01:00

Na jakim oleju smażyć karpia?

smażenie karpia
canva/zi3000

Wieczerza wigilijna nie obędzie się bez karpia. Zwykle podajemy go smażonego w mące lub pełnej panierce. A wiesz, na czym najlepiej smażyć karpia? Jaki tłuszcz nie popsuje smaku tej ryby i jaki będzie dla nas najzdrowszy? Jeśli jesteś ciekaw, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.

Zdania na temat smaku karpia są podzielone. Niektórzy zarzucają mu mulasty smak, ale są na to sposoby. Tak czy siak, nie zmienia to faktu, że rybę tę podaje się w Wigilię w większości domów. Nawet jeśli ty jej nie lubisz, często przepadają z nią twoi bliscy.

Na czym smażyć karpia?

Do smażenia karpia, podobnie zresztą, jak i innych ryb, najlepiej nadaje się rafinowany olej rzepakowy. Jest on pozbawiony smaku i zapachu, nie wpływa więc na smak potrawy. I co ważne, ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu rybę można spokojnie smażyć nawet na większym ogniu.

Niektórzy lubią rybę smażoną na maśle, bo zyskuje lepszy posmak. Jednak smażenie na zwykłym maśle jest niezdrowe. Masło łatwo się przypala, wytwarzając rakotwórcze substancje. Jeśli więc lubisz maślany smak, do smażenia użyj masła klarowanego. Jest ono odporne na działanie wysokiej temperatury.

W żadnym wypadku nie smaż karpia ani innych ryb na oliwie z oliwek czy margarynie. Pierwszą masz zwykle extra virgin, a ta służy twojemu zdrowiu, gdy jest jedzona na zimno. Margaryny zawierają zaś niezdrowe tłuszcze trans, a poza tym też łatwo się przypalają.

Jak przyrządzić karpia?

Jeśli chcesz pozbawić karpia mulastego smaku i zapachu, oczyszczoną rybę obłóż cebulą, zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin do lodówki. Pomoże też skropienie go sokiem z cytryny.

Do przyprawienia ryby wystarczy sól i pieprz, ewentualnie pieprz cytrynowy. Nadmiar przypraw i aromatycznych ziół nie jest w tej rybie pożądany.

Karp to tłusta ryba, która wcale nie potrzebuje wielowarstwowej panierki. Tarta bułka wchłania bowiem dużo tłuszczu. Porcje ryby wystarczy obtoczyć w mące. Też będzie chrupiąca, a mąka zapobiegnie przywieraniu ryby do patelni i pozwoli jej się ładnie usmażyć.

Rybę smaż na średnio rozgrzanej patelni, po 5-6 minut z każdej strony. Zbyt wysoka temperatura smażenia, sprawi, że panierka zacznie się przypalać, a środek ryby pozostanie surowy. Za niska temperatura nie zagwarantuje chrupiącej skórki, będzie też sprzyjała odpadaniu panierki.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele porad dotyczących przygotowania karpia. Sprawdź np. jak sprawdzić, czy karp jest świeży, a także jak usunąć z niego śluz.

olej
olej

Źródło: canva/SasaJo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy, rybyswiata Zapraszamy na nasz Instagram