Smakosze.pl Przepisy Na majówkę zamiast kiełbasy podam takiego kurczaka z grilla. Cały sekret tkwi w marynacie
fot. Canva

Na majówkę zamiast kiełbasy podam takiego kurczaka z grilla. Cały sekret tkwi w marynacie

26 kwietnia 2024

Prosty i szybki sposób na marynatę do mięsa, która nie tylko przepełni je doskonałym smakiem, lecz także sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i delikatne. Przyrządzone w ten sposób drobiowe steki zachwycą wszystkich uczestników grillowej imprezy w majówkę.

Grillowany kurczak na majówkę

Pierś z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych na grilla mięs w Polsce. Nie zawsze podoba się to ekspertom od grillowania. Ci bowiem chcieliby widzieć na ruszcie mięsa głównie czerwone i tluste, z których wytapia się dużo aromatycznego soku.

Grill na majówkę to jednak impreza demokratyczna. Musi zapewnić miejsce także osobom mniej rozsmakowanym w mięsie, które niechętnie patrzą na przerosty tłuszczu , przez mięsożerców nazywane pieszczotliwie nośnikami smaku. A zatem: kurczak – tak, ale odpowiednio przygotowany.

kurczak z grilla z ziemniakami
fot. Canva
Rozbij jajko i wrzuć do wrzątku z tym dodatkiem. Nie ma lepszego śniadania

Pierś z kurczaka na grilla

Pierś z kurczaka, jako chude mięso, powinna zostać odpowiednio zamarynowana przed pieczeniem. Zanurzenie jej w kwaśnym płynie rozbije włókna w mięsie , dzięki czemu będzie ono miękkie i bardziej soczyste. Za smak odpowiadają zioła i przyprawy. Zacznijmy od takiego przepisu , by później dodawać i odejmować według uznania.

Składniki (na 1 kg mięsa)

  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 60 ml soku z cytryny
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • ½ łyżeczki soli

Marynowanie kurczaka na grilla

Aby zamarynować kurczaka na majówkę, składniki marynaty łączymy w słoiku. Czosnek przeciskamy przez praskę. Po dodaniu czosnku i przypraw do oliwy i soku z cytryny (można zastąpić go octem jabłkowym), słoik zakręcamy i energicznie wstrząsamy .

Kurczaka przekrawamy na mniejsze kawałki, by szybciej dopiekł się w środku. Przekładamy mięso do torebki strunowej i zalewamy je marynatą. Z torebki odciskamy powietrze, szczelnie ją zamykamy i odkładamy do lodówki .

Kurczak nie powinien przebywać w marynacie dłużej niż 12 godzin , bo rozbijanie włókien mięsa może pójść za daleko. Po położeniu mięsa na ruszcie pozostałą częścią marynaty smarujemy go po wierzchu . Grillujemy takiego kurczaka około 20 minut w nie za wysokiej temperaturze.

Wypróbuj też przepis na leniwe kluski z budyniem i dowiedz się więcej o przechowywaniu masła w ciepłe dni .

grillowana pierś
fot. Canva
Z tym szybko zbijesz cukier, dosyp to do kawy. Dietetyk poleca każdemu
Ta surówka z młodej kapusty to hit. Nie zgadniesz, z czego robię do niej sos
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy