Na majówkę zamiast kiełbasy podam takiego kurczaka z grilla. Cały sekret tkwi w marynacie
Prosty i szybki sposób na marynatę do mięsa, która nie tylko przepełni je doskonałym smakiem, lecz także sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i delikatne. Przyrządzone w ten sposób drobiowe steki zachwycą wszystkich uczestników grillowej imprezy w majówkę.
Grillowany kurczak na majówkę
Pierś z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych na grilla mięs w Polsce. Nie zawsze podoba się to ekspertom od grillowania. Ci bowiem chcieliby widzieć na ruszcie mięsa głównie czerwone i tluste, z których wytapia się dużo aromatycznego soku.
Grill na majówkę to jednak impreza demokratyczna. Musi zapewnić miejsce także osobom mniej rozsmakowanym w mięsie, które niechętnie patrzą na przerosty tłuszczu , przez mięsożerców nazywane pieszczotliwie nośnikami smaku. A zatem: kurczak – tak, ale odpowiednio przygotowany.
Pierś z kurczaka na grilla
Pierś z kurczaka, jako chude mięso, powinna zostać odpowiednio zamarynowana przed pieczeniem. Zanurzenie jej w kwaśnym płynie rozbije włókna w mięsie , dzięki czemu będzie ono miękkie i bardziej soczyste. Za smak odpowiadają zioła i przyprawy. Zacznijmy od takiego przepisu , by później dodawać i odejmować według uznania.
Składniki (na 1 kg mięsa)
- 60 ml oliwy z oliwek
- 60 ml soku z cytryny
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
- ½ łyżeczki soli
Marynowanie kurczaka na grilla
Aby zamarynować kurczaka na majówkę, składniki marynaty łączymy w słoiku. Czosnek przeciskamy przez praskę. Po dodaniu czosnku i przypraw do oliwy i soku z cytryny (można zastąpić go octem jabłkowym), słoik zakręcamy i energicznie wstrząsamy .
Kurczaka przekrawamy na mniejsze kawałki, by szybciej dopiekł się w środku. Przekładamy mięso do torebki strunowej i zalewamy je marynatą. Z torebki odciskamy powietrze, szczelnie ją zamykamy i odkładamy do lodówki .
Kurczak nie powinien przebywać w marynacie dłużej niż 12 godzin , bo rozbijanie włókien mięsa może pójść za daleko. Po położeniu mięsa na ruszcie pozostałą częścią marynaty smarujemy go po wierzchu . Grillujemy takiego kurczaka około 20 minut w nie za wysokiej temperaturze.
Wypróbuj też przepis na leniwe kluski z budyniem i dowiedz się więcej o przechowywaniu masła w ciepłe dni .