Na tych jajach wykryto właśnie salmonellę. Sprawdź, czy nie masz ich w domu
Mamy ważną aktualizację ostrzeżenia Sanepidu. Na powierzchni skorupek jaj przeznaczonych do konsumpcji wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. GIS uściślił, która partia produktu może być niebezpieczna dla zdrowia. Szczegóły przedstawiamy poniżej.
Aktualizacja komunikatu wydanego przez Sanepid
Tydzień temu GIS wystosował ważny komunikat. Ostrzegał w nim przed konkretnymi partiami jaj, na których wykryto bakterię Salmonelli. W chwili obecnej na podstawie przeprowadzonych badań Sanepid może uściślić upublicznione wcześniej informacje.
W całym kraju głośno o kolejnych przypadkach zakażenia Salmonellą. Wśród poszkodowanych są osoby, które wymagały hospitalizacji. Z tego względu szczególnie ważne jest zachowanie daleko idącej ostrożności. Styczność z tą bakterią jest niebezpieczna dla zdrowia.
Ciepłą, zimną czy wrzątkiem? Jaką wodą najlepiej zalewać ogórki do kiszenia?Producent wraz z GIS prowadzi stosowne czynności dotyczące zakażonych jaj
GIS przeprowadził szczegółowe badania. Na powierzchni jaj stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Poniżej przedstawiamy konkretne informacje dotyczące tego produktu.
Spożycie zakażonych jaj stanowi zagrożenie dla zdrowia. Możliwe jest także przeniesienie bakterii ze skorupek na inne powierzchnie. Zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności i sprawdzenie partii jaj, jeśli ostatnio nabywaliśmy je do naszego gospodarstwa domowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt – Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
- Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
- Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
- Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński, Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
Właściciel Zakładu Pakowania Jaj w porozumieniu z odbiorcą, prowadzi wycofanie jaj ze sprzedaży. Wycofany produkt zostanie przekazany do utylizacji.
Zalecenia Sanepidu dla konsumentów dotyczące partii niebezpiecznych jaj
Salmonella jest bardzo niebezpieczną bakterią. Powoduje poważne zatrucia pokarmowe. Objawiają się one wysoką gorączką, sięgająca nawet 39 stopni C. Ponadto chory cierpi na nudności, wymioty, bóle brzucha i biegunkę.
Spożycie zakażonych jaj na surowo może mieć poważne konsekwencje. Ponadto bakterie łatwo przenieść na inne powierzchnie i produkty. Z tego względu jajka zawsze najlepiej jest trzymać w opakowaniach, w których zostały zakupione.
Na ryzyko związane z zakażeniem bakterią Salmonelli szczególnie narażone są najsłabsze osoby. Dotyczy to dzieci oraz osób starszych. Jeśli stwierdzicie w swoich zapasach felerne jajka, najlepiej poddać je utylizacji. Po szczegółowe instrukcje warto zgłosić się do lokalnego oddziału Sanepidu. Przypominamy ostatni komunikat Sanepidu, dotyczący jaj. Bakteria wiele osób wysłała już do szpitala.
Źródło: gov