Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Restauracje > 44 osoby narażone na zatrucie salmonellą w rzeszowskim lokalu. Szczegóły szokują

44 osoby narażone na zatrucie salmonellą w rzeszowskim lokalu. Szczegóły szokują

Restauracja z salmonellą
canva/Foodiesfeed

Restauracja z Rzeszowa podała w ostatnim czasie posiłek, po którym spora grupa klientów zgłosiła dolegliwości. Właśnie podano, że na zatrucie narażonych było aż 44 osoby. Znaczna grupa ma objawy.
 

Sanepid podaje informacje o rzeszowskiej restauracji

W minionym tygodniu informowaliśmy o niebezpiecznej sytuacji, jaka miała miejsce w kawiarni Rzeszuff na Podkarpaciu. Podano wtedy, że doszło do ryzyka zakażenia salmonellą, a 7 osób wymagało hospitalizacji.

Dziś w okolicach godziny 12 przedstawiciel sanepidu w komunikacie przekazanym do wiadomości publicznej powiedział, że aż 36 osób z 44, które były narażone na kontakt z salmonellą enteritidis, wykazuje objawy towarzyszące zatruciu.

Zamówiła frytki na festynie. Rachunek wbił ją w ziemię

Wyniki testów klientów restauracji wkrótce

Obecnie wciąż trwają testy, ale w przypadku 13 osób potwierdzono już, że to wspomniana bakteria jest przyczyną problemów. Ostateczne wyniki badań mają być znane 6 czerwca rano.

W poniedziałkowym komunikacie poinformowano też, że do grupy wykazujących objawy osób dołączył pracownik kawiarni Rzeszuff odpowiadający za sporządzanie sosu holenderskiego serwowanego z feralnymi jajkami po benedyktyńsku.

Kiedy ponowne otwarcie restauracji?

W tej kwestii właściciele wciąż czekają na wynik postępowania wyjaśniającego i dodatkową kontrolę sanepidu, której wynik wpłynie na dalsze losy lokalu.

Na naszej stronie znajdziecie przepis na jajka po benedyktyńsku. Świetnie smakują np. z grillowanymi szparagami. Pamiętajcie, tylko by wybrać produkt ze sprawdzonego źródła — zwłaszcza jeśli planujecie przygotowanie sosu holenderskiego.

Nowe informacje o restauracji.png
canva/Keegan Checks, Pexels

Źródło: rzeszow-news