Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Międzynarodowi eksperci wskazali właśnie najbardziej niedoceniane polskie jedzenie. To właśnie oni na początku roku umieścili kuchnię polską w czołówce najlepszych na świecie. Tym razem wystąpili w obronie jednego z polskich przysmaków.
Polskie jedzenie spodobało się kulinarnym ekspertom
Autorzy Taste Atlas najwyraźniej rozsmakowali się w polskiej kuchni. Aż 7 naszych produktów uznali za wybitne, a bardzo niedoceniane na świecie. Wśród nich znalazły takie smakołyki jak smażony ser wielkopolski, skwarki czy boczek.
W zestawieniu nie brakuje jednak zaskoczeń. Trafiły do niego również mniej oczywiste frykasy takie jak ser radamer, czy hodowany w stawach zimowych na terenie województwa małopolskiego karp zatorski – typowo polska krzyżówka.
Miejsce pierwsze jednak niejednego smakosza w naszym kraju wprawi w osłupienie. Uplasował się na nim mięsny wyrób, który przez wielu uznawany jest za… kontrowersyjny. Co to takiego? Zaraz wyjaśnimy zagadkę.
Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepisZachwycił zagranicznych specjalistów
Salceson robi się przede wszystkim z głowizny z dodatkiem różnych rodzajów mięs, a w zasadzie z okrawków, podrobów i tłuszczu oraz krwi. Najczęściej trafiają tam kąski wieprzowe, wołowe i cielęce. Są one rozdrabniane, poddawane obgotowaniu i przyprawiane. Na koniec wszystko trafia do pęcherzy lub żołądków i jest prasowane.
Choć opis przygotowania tego specjału nie wszystkim kojarzy się z kulinarną ucztą, recenzenci portal Taste Atlas uznali, że jest to warty spróbowania rarytas. Niewątpliwie znany jest w całej Polsce, ale czy pierwsze miejsce jest uzasadnione. Warto samodzielnie się przekonać.
Jak podawać salceson?
Nie ma wątpliwości, że mięsny wyrób najlepiej smakuje podany na zimno wraz ze świeżym pieczywem. Salceson ze szlachetnych składników (więcej głowizny, mniej dodatków), podany ze świeżym chrzanem to prawdziwa delicja. W tej formie przyćmi nie jedną drogą wędlinę i warto o tym pamiętać podczas kolejnych zakupów spożywczych.
Na naszej stronie znajdziecie recepturę zarówno na pyszny salceson, jak i na inne polskie przysmaki. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić wyśmienity smalec w słoiku.
Źródło: Taste Atlas