Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb
Adam Moskal
Adam Moskal 26.03.2022 00:16

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Ryba
canva/Cristian_Ph, Getty Images

Ryby bardzo często pojawiają się na naszych stołach, z uwagi na pyszny smak oraz pozytywne właściwości zdrowotne. Niestety łatwo popełnić podczas ich gotowania błąd. Bardzo dużą wpadką jest zbyt wczesne solenie, co sprawia, że ryba staje się sucha, jak wiór.

Mnóstwo ryb wypełnionych jest łatwo przyswajalnym białkiem, cennymi minerałami, witaminami oraz pozytywnymi kwasami tłuszczowymi - obecność tych wartości odżywczych w diecie jest bardzo ważna.

Niestety nawet najzdrowsza ryba może wyjść podczas gotowania niesmaczna, jeśli popełni się kilka błędów. Jeśli chciałbyś ich uniknąć, sprawdź czego unikać.

Solenie ryby zbyt wcześnie

Sól ma bardzo silne właściwości wyciągające wilgoć z produktów spożywczych, dlatego należy korzystać z niej jak najpóźniej podczas gotowania. W innym wypadku ryba straci dużo wody.

W efekcie jej mięso stanie się wiórowate i suche, dlatego należy solić je bezpośrednio przed smażeniem lub nawet dopiero przed podaniem na talerze.

Gotowanie tanich gatunków ryb

Ryba rybie nierówna i jej cena często zależy od jakości mięsa. Choć bycie oszczędnym w żadnym wypadku nie jest złe, warto unikać najtańszych kawałków, które mogą pozostawiać wiele do życzenia.

Kupując, chociażby tuńczyka w puszce, który jest jednym z najtańszych wyrobów rybnych dostępnych na rynku, nie można oczekiwać, że będzie równie smaczny i pożywny, co świeży kawałek.

Zbyt częste poruszanie ryby podczas smażenia

Choć bardzo łatwo ulec pokusie przewracania filetu co kilkadziesiąt sekund, dobrym nawykiem jest powstrzymanie się. Obracanie jej czy przesuwanie może skończyć się jej całkowitym rozpadnięciem.

Co więcej, gdy mięso ryby zaczyna się rozpadać, traci wiele ze swojej soczystości, a także walorów estetycznych. Dlatego daj jej odpowiednio dużo czasu smażenia na każdą ze stron, aby dobrze się wysmażyła bez ciągłego ruchu na patelni.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto czekoladowe wg przepisu Roberta Makłowicza. Ten tekst zdradza, jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce.

Ryba

Źródło zdjęcia: canva/Oathka, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba