Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek
Surówka z marchewki potrafi być niezwykle soczysta i smakowita. Magda Gessler do lekko słodkiego korzenia dodaje jabłka oraz chrzan, dzięki czemu obiadowy rarytas jest jednocześnie orzeźwiający i pełen charakteru. Warto spróbować - ta kompozycja was zachwyci.
Przepisy od Magdy Gessler nie mają sobie równych. Gwiazda popularnego kulinarnego show zdradziła swój niezawodny patent na surówkę pasującą do niemalże każdego obiadu. Kuszące połączenie marchwi, jabłka i chrzanu z pewnością wam się spodoba.
Przepis na orzeźwiającą surówkę z marchewki według Magdy Gessler
Składniki:
-
400 g marchewki, w lecie najlepiej młodej
-
200 g słodkich jabłek
-
10 g korzenia chrzanu
-
2-3 czubate łyżki śmietany 12%
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
pół łyżeczki cukru
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
orzechy włoskie, obrane ze skórki
Przygotowanie surówki z marchewki według Magdy Gessler:
Marchew myjemy, obieramy ją, jeśli nie jest młoda. Następnie rozdrabniamy składnik na tarce o większych oczkach i przenosimy do większej miski. Jabłka starannie myjemy i również je ścieramy.
Łączymy je z marchwią, po czym dodajemy odrobinę soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie wprost do składników w misce ścieramy obrany chrzan i sprawnie dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Zabieg ten zapobiegnie ciemnieniu i pomoże wydobyć smak surówki.
Całość mieszamy wraz ze śmietaną. Na koniec surówkę doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem , jeśli uznamy, że jest taka potrzeba. Orzechy rozgniatamy i posypujemy nimi specjał. Możemy je też wcześniej uprażyć na patelni. Podajemy. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na smakowite warzywne dodatki do obiadu - nie tylko od Magdy Gessler. Ten artykuł zawiera przepis na wyrazistą surówkę z pora . W tym natomiast znajdziecie dwie smakowite propozycje idealne do podania wraz z rybą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym
-
Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat
-
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos
Źródło: beszamel.se