Babcia Basia robi najlepszą surówkę z selera do obiadu. 3 aromatyczne dodatki sprawiają, że smakuje każdemu
Surówka z selera przepisu babci Basi jest pysznym dodatkiem obiadowym. O ile nie każdy przepada za tradycyjną surówką z bulwy selera, tak 3 dodatki sprawią, że będzie smakować wszystkim. Poznaj błyskawiczny przepis na najlepszą surówkę z selera.
Babcia Basia zdradziła przepis na najsmaczniejszą surówkę z selera. Surówkę przygotujesz z kilku prostych składników, a będzie gotowa błyskawicznie. Surówka z selera wygląda bardzo świeżo, jest lekka i pełna smaku, koniecznie musisz jej spróbować.
Sekretem rewelacyjnego smaku surówki są trzy proste składniki- miód, rodzynki i orzechy włoskie. To właśnie dzięki nim dodatek do obiadu smakuje rewelacyjnie. Surówkę możemy podać z każdym rodzajem mięsa, z pieczoną rybą i daniami wegetariańskimi.
Bardzo ważnym dodatkiem jest również sok z cytryny, dzięki któremu starte na tarce jabłko będzie dłużej wyglądać świeżo i apetycznie. Sok z cytryny nie będzie wyczuwalny w surówce z selera i jabłka. Przed przygotowaniem surówki koniecznie sparz rodzynki, będą wtedy miękkie i delikatne.
Przepis babci Basi na najlepszą surówkę z selera. Wystarczy kilka prostych składników
Składniki:
-
bulwa selera
-
jabłko
-
garść rodzynek
-
2-3 łyżki soku z cytryny
-
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
-
łyżeczka płynnego miodu
-
sól do smaku
Jak przygotować pyszną surówkę z selera? Będzie gotowa w kilka chwil
Rodzynki wsyp do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, następnie odcedź. Seler i jabłko zetrzyj na tarce, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, następnie dodaj rodzynki, miód, dopraw do smaku solą.
Surówkę wymieszaj i posyp posiekanymi orzechami. Surówka z selera smakuje obłędnie z daniami mięsnymi, rybami i warzywami. Podaj ją np. do kotletów z kurczaka w chrupiącej panierce lub do pieczonego schabu , wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica po góralsku nasyci na długie godziny. Kluczowe są 2 składniki
-
Jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi? 1 sposób zachwyci wszystkie gospodynie
Źródło: mytastepol.com