Smakosze.pl Przepisy Babcia Basia robi najlepszą surówkę z selera do obiadu. 3 aromatyczne dodatki sprawiają, że smakuje każdemu
Screen z filmu pochodzi z kanału Przepisy Joli na YouTube

Babcia Basia robi najlepszą surówkę z selera do obiadu. 3 aromatyczne dodatki sprawiają, że smakuje każdemu

17 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka z selera przepisu babci Basi jest pysznym dodatkiem obiadowym. O ile nie każdy przepada za tradycyjną surówką z bulwy selera, tak 3 dodatki sprawią, że będzie smakować wszystkim. Poznaj błyskawiczny przepis na najlepszą surówkę z selera.

Babcia Basia zdradziła przepis na najsmaczniejszą surówkę z selera. Surówkę przygotujesz z kilku prostych składników, a będzie gotowa błyskawicznie. Surówka z selera wygląda bardzo świeżo, jest lekka i pełna smaku, koniecznie musisz jej spróbować.

Sekretem rewelacyjnego smaku surówki są trzy proste składniki- miód, rodzynki i orzechy włoskie. To właśnie dzięki nim dodatek do obiadu smakuje rewelacyjnie. Surówkę możemy podać z każdym rodzajem mięsa, z pieczoną rybą i daniami wegetariańskimi.

Bardzo ważnym dodatkiem jest również sok z cytryny, dzięki któremu starte na tarce jabłko będzie dłużej wyglądać świeżo i apetycznie. Sok z cytryny nie będzie wyczuwalny w surówce z selera i jabłka. Przed przygotowaniem surówki koniecznie sparz rodzynki, będą wtedy miękkie i delikatne.

Przepis babci Basi na najlepszą surówkę z selera. Wystarczy kilka prostych składników

Składniki:

  • bulwa selera

  • jabłko

  • garść rodzynek

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich

  • łyżeczka płynnego miodu

  • sól do smaku

Jak przygotować pyszną surówkę z selera? Będzie gotowa w kilka chwil

Rodzynki wsyp do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, następnie odcedź. Seler i jabłko zetrzyj na tarce, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, następnie dodaj rodzynki, miód, dopraw do smaku solą.

Surówkę wymieszaj i posyp posiekanymi orzechami. Surówka z selera smakuje obłędnie z daniami mięsnymi, rybami i warzywami. Podaj ją np. do kotletów z kurczaka w chrupiącej panierce lub do pieczonego schabu , wszyscy będą zachwyceni.

Seler
canva/Mark_VB

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mytastepol.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy