Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pomidorowa na rosole dawno mi się znudziła. Teraz robię zupełnie inną zupę, bezbłędnie syci i rozgrzewa

Pomidorowa na rosole dawno mi się znudziła. Teraz robię zupełnie inną zupę, bezbłędnie syci i rozgrzewa

Zupa z porów
YT/MniamMniamPL

Prosta zupa na rosole, która zaskoczy waszych bliskich, wcale nie musi być skomplikowana w przygotowaniu. Wykorzystałam 2 uwielbiane warzywa, a danie wyszło smaczne i sycące. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, a talerzem tego dania naje się każdy członek rodziny. Musicie spróbować.
 

Pyszna zupa na rosole

Nie wiecie co zrobić z rosołu, który został wam z niedzielnego obiadu i nie macie ochoty na pomidorową? Niedawno znalazłam przepis, który idealnie sprawdza się w takiej sytuacji. Zupa wyszła fantastyczna, nie gotowałam jej długo, a koszty też były niskie.

Wykorzystałam warzywo, którego rzadko używa się w kuchni, a akurat znalazło się w mojej lodówce. Co było gwiazdą dania? Zdradzam w dalszej części artykułu.

Rosół na zupę.jpg
canva/ffolas
Do swojego omletu dodaję 2 nieoczywiste składniki. Rodzina pukała się w głowę, teraz nie chcą jeść inaczej

Przepis na oryginalną zupę na rosole

Zamiast korzystać z pomidorów, tym razem postawiłam na pora. Zupa była rozgrzewająca i dobrze doprawiona dzięki zestawowi aromatycznych dodatków. Poza tym do garnka dałam solidną porcję sycących ziemniaków. Spróbujcie koniecznie - na pewno was zachwyci.

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu
  • 3 pory bez liści
  • 2 średnie cebule
  • 6 średnich ziemniaków
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki do podania

Z kilku składników przygotujecie smakowite danie, które rozgrzeje i nasyci na długie godziny. Sprawdźcie zamieszczoną poniżej instrukcję wykonania i cieszcie się jej smakiem już dziś.

Jak zrobić rozgrzewającą zupę na rosole? Postawcie na pory

Zaczynam od przygotowania porów. Potrzebne będą jedynie białe i jasnozielone części, więc odcinam liście. Zachowuje je — przydadzą się do kolejnego rosołu. Warzywo dokładnie płuczę i kroję w cienkie plastry.

Ziemniaki obieram, myję i kroję w niedużą kostkę. Cebulę pozbawiam łupiny i kroję w piórka. W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz i szklę na nim cebulę. Następnie wrzucam pora i smażę przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodaję ziemniaki i zalewam rosołem.

Doprowadzam do wrzenia, po czym gotuję, aż bulwy zmiękną. Zupę zabielam jeszcze śmietaną. Najpierw dodaję chochlę płynu do nabiału, a po rozmieszaniu wlewam całość do garnka. W ten sposób unikam uzyskania grudek.

Na koniec danie doprawiam gałka muszkatołową, odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wsypuję też posiekaną natkę pietruszki dla uatrakcyjnienia wyglądu i smaku.

Jak podać zupę z porów?

Do dania warto podać świeże pieczywo lub wrzucić grzanki. U nas w domu popularne jest też wrzucanie ciecierzycy. Zawiera białko roślinne, dzięki któremu danie staje się jeszcze bardziej sycące.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rozgrzewające zupy. Sprawdźcie jak zrobić pomidorową z soczewicą — jest bardzo aromatyczna i kojąca. Być może skusi was też prosty patent na zupę z dyni.

Zupa z porów (2).jpg
canva/Fudio