Smakosze.pl Przepisy Najprostsze ciasto czekoladowe pod słońcem. Wystarczą tylko 2 składniki
canva/anandaBGD

Najprostsze ciasto czekoladowe pod słońcem. Wystarczą tylko 2 składniki

14 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy nie lada gratkę dla miłośników czekolady. Prezentujemy przepis na najprostsze pod słońcem ciasto czekoladowe. Do jego przygotowania wystarczą tylko dwa składniki. Nie ma przy nim też dużo pracy, a efekt błyskawicznie znika z talerzyków. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.

Czekolada należy do najwartościowszych słodyczy. Tak jest słodka i kaloryczna, jednak oprócz cukru i tłuszczu, dostarcza też dużo magnezu, żelaza, cynku i potasu. Przyjemnie zjada się jej kostki, które szybko topią się na języku. Jednak na bazie czekolady, można też przygotować pyszne ciasto. Oto przepis na najprostsze ciasto czekoladowe na świecie.

Najprostsze ciasto czekoladowe pod słońcem. Wystarczą tylko dwa składniki

Składniki:

  • 180 g czekolady mlecznej lub deserowej

  • 3 jajka

Przygotowanie ciasta czekoladowego

Czekoladę połam na kawałki, umieść je w metalowej misce. Miskę zawieś nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj czekoladę do czasu, aż się stopi. Przestudź ją.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do czekolady, krótko zmiksuj.

Do masy czekoladowej dodaj 1/3 piany z białek. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Dodaj połowę pozostałej piany, znów wymieszaj. Dodaj resztę piany z białek, delikatnie połącz.

Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Ciasto piecz ok. 30 minut.

Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy, wystudź na kratce. Oprósz je cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na wilgotne ciasto czekoladowe , a także przepis na czekoladowe ciasto bez pieczenia .

czekolada
czekolada

Źródło zdjęcia: canva/philipimage

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy