Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
Co dziś na obiad? A może najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Zamiast trzeć ziemniaki na tarce, można je rozdrobnić w blenderze. Prościej nie da się ich przygotować. Gwarantujemy, że placki będą złociste, chrupiące i smaczne, czyli dokładnie takie, jak lubicie.
Placki ziemniaczane są jednym z tych specjałów, który przygotowujemy, gdy nie mamy lepszego pomysłu na obiad. Nie można im odmówić smaku, co innego, jeśli chodzi o pracochłonność. Niby robi się je z prostych składników, jednak wcześniej trzeba je zetrzeć. A na to nie każdy ma ochotę.
Na szczęście do rozdrabniania ziemniaków wcale nie trzeba używać tarki. Można je zetrzeć przy pomocy robota kuchennego lub rozdrobnić blenderem. I dziś właśnie wykorzystamy ten drugi sposób.
Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
Składniki:
-
1 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi
-
1 duża cebula
-
3-4 łyżki mąki
-
1 jajko
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków
Ziemniaki obierz, opłucz, przekrój na połówki. Cebulę obierz, przekrój na dwie lub cztery części.
Cebulę i ziemniaki wrzuć do blendera, rozdrobnij je na gęstą papkę. Dodaj mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu. Ponownie zblenduj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i równomiernie je rozprowadź.
Smaż placki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z kaszą manną , a także na placki ziemniaczane na słodko .
Źródło zdjęcia: canva/icetocker
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
-
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
-
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: kuchnia.wp