Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać do żurku chrzan? Powody zachwycają

Dlaczego warto dodać do żurku chrzan? Powody zachwycają

Dlaczego warto dodać do żurku chrzan?
canva/Darius Dzinnik

Chrzan jest wyrazistym i niezwykle aromatycznym warzywem, które podkreśli niejedno danie. Żurek również nabierze charakteru, gdy listę jego składników rozszerzymy o ostry dodatek. Wystarczą 3 łyżki, by smak nabrał głębi. Sprawdźcie nasz nowy przepis, a zachwytom nie będzie końca.

Chrzan jest wielkanocnym klasykiem. Podajemy go do jaj, pasztetów czy białej kiełbasy. Także żurek zyska na smaku, jeśli dodamy do niego trochę świeżo startego, charakternego korzenia. Tradycyjny specjał stanie się wyrazisty i nieco pikantniejszy. Podpowiadamy jak go zrobić.

Przepis na wyrazisty żurek z chrzanem

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 1,5 litra zakwasu na żurek

  • 3 białe kiełbasy parzone

  • 1 kiełbasa śląska

  • 200 g boczku

  • 1 większa cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • garść suszonych grzybów

  • 3 jajka

  • 3 łyżki chrzanu

  • pół szklanki śmietany 30%

  • 1 łyżka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy je na 10 minut. Jajka gotujemy na twardo, studzimy je i obieramy ze skorupek. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę śląską kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim boczek oraz kiełbasę śląską. W dużym garnku zagotowujemy bulion. Zmniejszamy moc palnika i dalej podgrzewamy. Cebulę obieramy i kroimy ją na ćwiartki, a czosnek miażdżymy w prasce.

Warzywa dodajemy do garnka. Doprawiamy zupę majerankiem. Białe kiełbasy nacinamy i również przenosimy je do gotującego się dania. Podgrzewamy całość do czasu, aż zmiękną. Wtedy usuwamy je z garnka. Suszone grzyby odsączamy z wody i wrzucamy do żurku.

Wlewamy zakwas i mieszamy. Sprawdzamy smak. Jeśli żurek jest odpowiednio kwaśny, dodajemy chrzan. Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Pod koniec solimy danie. Żurek podajemy z pokrojoną kiełbasą i jajkiem na twardo.

Chrzan wzbogaci smak żurku
Chrzan wzbogaci smak żurku

Źródło zdjęcia: canva/SergeyChayko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram