Smakosze.pl Przepisy Najzdrowsze puree ziemniaczane z dodatkiem brokułów. Rozkosz dla podniebienia
canva/minadezhda

Najzdrowsze puree ziemniaczane z dodatkiem brokułów. Rozkosz dla podniebienia

31 marca 2022

Purée ziemniaczane często pojawia się na naszych talerzach. Zazwyczaj ziemniaki mieszamy z masłem i mlekiem, lecz to nie jedyna wersja smacznego obiadowego dodatku. Brokuł pysznie urozmaici specjał i sprawi, że będzie on jeszcze zdrowszy. Spróbujcie koniecznie, a jeszcze zielone purée jeszcze nie raz u was zagości.

Purée ziemniaczane jest klasycznym dodatkiem obiadowym, który można urozmaicać na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić je z chrzanem , a także z czosnkiem i twarogiem . Te wyjątkowo smaczne kompozycje nie wyczerpują wszystkich możliwości podania tłuczonych ziemniaków.

Czas na dość nietypowy element, który doskonale pasuje do delikatnego smaku tej lubianej przez Polaków bulwy. Jeżeli jeszcze nie łączyliście ziemniaka z brokułem, koniecznie to zróbcie. Ta kompozycja was zachwyci , a bliscy jeszcze nie raz o nią poproszą.

Przepis na wyjątkowe purée ziemniaczane z brokułami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 500 g brokuła

  • 150 g cebuli

  • 100 ml mleka

  • 2 szklanki wody

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • pół pęczka koperku

Przygotowanie:

Brokuła myjemy, dzielimy go na różyczki. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Wrzucamy brokuła, a po chwili wlewamy wodę i dusimy warzywa, aż płyn odparuje.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie i rozdrabniamy przy pomocy tłuczka lub praski. Łączymy je z brokułem i drobno pokrojonym koperkiem.

Mleko podgrzewamy i mieszamy je z masą ziemniaczano-brokułową. Wlewamy je powoli, by purée nie wyszło zbyt rzadkie. Doprawiamy je sola i pieprzem. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Ziemniaki z koperkiem smakują doskonale
Ziemniaki z koperkiem smakują doskonale

Źródło zdjęcia: canva/Ockra Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy