Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj szczyptę do domowych lodów. Niezwykły dodatek wydobędzie z nich głębię smaku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 23.07.2022 21:46

Dodaj szczyptę do domowych lodów. Niezwykły dodatek wydobędzie z nich głębię smaku

domowe lody
canva/Mizina

Dodaj szczyptę popularnej przyprawy do domowych lodów. Niezwykły dodatek wydobędzie z nich głębię smaku. Tym zaskakującym składnikiem jest sól, której wystarczy wsypać szczyptę do masy na lody śmietankowe, karmelowe, czy czekoladowe. Zresztą sól podkreśli smak każdych lodów. Przekonajcie się o tym sami.

Lody są latem najchętniej zjadanym deserem. Mało co bowiem tak doskonale chłodzi, orzeźwia i smakuje. Lubimy lody śmietankowe, jogurtowe, owocowe i wodne. Każdy z pewnością ma jakiś swój ulubiony typ.

Zwykle sięgamy po gotowe lody, a tymczasem bez problemu można je przygotować w domowym zaciszu. Przepisów jest kilka, my prezentujemy poniżej jeden z nich. Warto w nim zwrócić uwagę na niezwykły dodatek — szczyptę soli. Pozornie wcale nie pasuje do słodkości, jednak gdy ją dodacie, przekonacie się, jak fantastycznie potrafi podkreślić smak lodów. Każdych lodów. Na dodatek uzupełnia sód, który tracimy w czasie upałów.

Przepis na domowe lody z czekoladą

Składniki:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 20 dag białej czekolady

  • 2 jajka

  • szczypta soli

Przygotowanie domowych lodów

Kremówkę umieść w rondelku, podgrzej. Do gorącej dodaj kawałki czekolady, mieszaj do roztopienia.

Do dobrze ciepłej masy dodaj żółtka i szczyptę soli, wymieszaj. Wystudzoną masę przykryj i wstaw na 30 minut do zamrażarki.

Masę ubij, aż będzie sztywna. Dodaj do niej ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do pojemnika, zamknij, wstaw na kilka godzin do zamrażarki.

Wskazówka:

Masy nie zamrażaj zbyt mocno, bo będzie twarda. A gdy będzie prawie zamrożona zblenduj ją, a uzyska kremową konsystencję.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na jednoskładnikowe lody bananowe, a także na lody czekoladowe.

lody
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet