Dodaj szczyptę do domowych lodów. Niezwykły dodatek wydobędzie z nich głębię smaku
Dodaj szczyptę popularnej przyprawy do domowych lodów. Niezwykły dodatek wydobędzie z nich głębię smaku. Tym zaskakującym składnikiem jest sól, której wystarczy wsypać szczyptę do masy na lody śmietankowe, karmelowe, czy czekoladowe. Zresztą sól podkreśli smak każdych lodów. Przekonajcie się o tym sami.
Lody są latem najchętniej zjadanym deserem. Mało co bowiem tak doskonale chłodzi, orzeźwia i smakuje. Lubimy lody śmietankowe, jogurtowe, owocowe i wodne. Każdy z pewnością ma jakiś swój ulubiony typ.
Zwykle sięgamy po gotowe lody, a tymczasem bez problemu można je przygotować w domowym zaciszu. Przepisów jest kilka, my prezentujemy poniżej jeden z nich. Warto w nim zwrócić uwagę na niezwykły dodatek — szczyptę soli. Pozornie wcale nie pasuje do słodkości, jednak gdy ją dodacie, przekonacie się, jak fantastycznie potrafi podkreślić smak lodów. Każdych lodów. Na dodatek uzupełnia sód, który tracimy w czasie upałów.
Przepis na domowe lody z czekoladą
Składniki:
300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
20 dag białej czekolady
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie domowych lodów
Kremówkę umieść w rondelku, podgrzej. Do gorącej dodaj kawałki czekolady, mieszaj do roztopienia.
Do dobrze ciepłej masy dodaj żółtka i szczyptę soli, wymieszaj. Wystudzoną masę przykryj i wstaw na 30 minut do zamrażarki.
Masę ubij, aż będzie sztywna. Dodaj do niej ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do pojemnika, zamknij, wstaw na kilka godzin do zamrażarki.
Wskazówka:
Masy nie zamrażaj zbyt mocno, bo będzie twarda. A gdy będzie prawie zamrożona zblenduj ją, a uzyska kremową konsystencję.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na jednoskładnikowe lody bananowe, a także na lody czekoladowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczna i soczysta karkówka po karkonosku. Łatwy patent na niezapomniany obiad
Pieczone ziemniaki w greckim stylu. Ich sekretem jest banalnie prosta marynata
Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Sekret smaku tkwi w zasmażce
Źródło: gotowanie.onet