Smakosze.pl Przepisy Nie burak, nie fasola. Lewandowska piecze ciasto z innego warzywa
Canva / eddieberman ; East News/ TRICOLORS WARSZAWA

Nie burak, nie fasola. Lewandowska piecze ciasto z innego warzywa

10 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Anna Lewandowska słynie ze swoich nowatorskich i zdrowych przepisów. Tym razem postawiła na pyszne ciasto z ciecierzycy. Dodatek słodkich daktyli oraz intensywnej gorzkiej czekolady gwarantuje obłędny smak deseru. Ten pomysł jest w sam raz na święta.

Zarówno ciecierzyca jak i daktyle przed użyciem do ciasta wymagają namoczenia. O ile suszonym owocom wystarczy zaledwie kwadrans, tak ciecierzyca potrzebuje na kąpiel ok. 12 godzin. Przygotowanie niezwykłego ciasta Anny Lewandowskiej warto wobec tego zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem.

Przepis na ciasto z ciecierzycy według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

  • szczypta kminku

  • 50 g daktyli (namoczonych w gorącej wodzie)

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki cukru kokosowego

  • odrobina mleka roślinnego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Jak upiec niezwykle pyszne ciasto z ciecierzycy?

Ciecierzycę do ciasta namocz przez 12 godzin w wodzie z dodatkiem kminku . Następnie ugotuj roślinę do miękkości . Odstaw ją na bok do częściowego przestudzenia .

Daktyle do ciasta zalej gorącą wodą i odstaw je na 15 minut . 2/3 czekolady rozpuść w garnuszku z dodatkiem oleju kokosowego . Pozostałą część pozostaw do przygotowania polewy.

Wszystkie składniki na ciasto zblenduj z mikserze . Przełóż masę do f ormy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-45 minut . Po upieczeniu wyjmij ciasto z piecyka i odstaw do ostygnięcia . Rozpuść pozostałą część czekolady i polej nią ostudzony deser . Anna Lewandowska zna niezwykły przepis na pasztet warzywny . Eleganckie ciasto marchewkowe wspaniale odnajdzie się na świątecznym stole .

Canva / Santje09
Canva / Santje09

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy