Nie do wiary, jak wieki temu przechowywano śliwki. Były świeże od jesieni do świąt
Śliwki najlepiej smakują jesienią. Jak przechowywać śliwki, by służyły nam jak najdłużej? Warto poznać sposób z dawnych czasów. Może wprawić nas w osłupienie, ale jest skuteczny.
Śliwki pełne smaku i witamin
Śliwki uwielbiamy za ich smak i wartości odżywcze. Te pyszne owoce naszpikowane są witaminami: A, C, E, B6 i K. Jedzenie śliwek dostarcza nam też potasu, żelaza, magnezu, fosforu i wapnia. Warto sięgać po te owoce, bo dobrze wpływają na pracę układu pokarmowego.
Chronią nas też przed wolnymi rodnikami i zawierają niezłą porcję błonnika. Dzięki temu sycą, ale też oczyszczają organizm ze złogów i toksyn. Jednak owoce dość szybko się psują. Jak przechowywać śliwki, by zatrzymać ich smak i wartości na dłużej? Można posłużyć się sposobem z dawnych czasów. W średniowieczu już wiedzieli, co z tym fantem zrobić.
Wsyp do gorącej zupy z dyni. Zbijesz cholesterol i wzmocnisz odpornośćJak przechowywać śliwki?
W średniowieczu odkryto sposób na zachowanie świeżości śliwek. Dzięki niemu owoce były dobre aż do świąt. Współcześnie też, gdy za oknem robi się coraz zimniej, to mamy ochotę na pyszne, letnie owoce. Śliwki wówczas byłyby jak znalazł. Dlatego średniowieczny sposób jest wart uwagi. Owoce zachowywały świeżość nawet przez 4 miesiące.
Żeby skorzystać z tego patentu, należy przygotować śliwki z ogonkami. Potrzebny będzie też wosk i słoma. Wosk musimy rozpuścić i zanurzyć w nich śliwki. Potem owoce owijamy słomą. Wytrzymają one nawet do świąt Bożego Narodzenia. Dlatego warto wypróbować sposób sprzed wieków.
Współczesne sposoby na śliwki
Jeśli nie mamy wosku i słomy, to warto w inny sposób przechować śliwki. Warto pamiętać, by śliwki trzymać w temperaturze pokojowej. Owoce trzeba włożyć do papierowej torby lub plastikowego pojemnika na żywność. To sprawi, że do śliwek nie dobiorą się muszki owocówki.
Jeśli mamy owoce, które są bardzo dojrzałe, to musimy umieścić je w chłodni. Niska temperatura zatrzyma proces dojrzewania owoców. Dużą ilość owoców powinniśmy zamrozić lub ususzyć. Będą w sam raz do bigosu, gulaszu, czy pysznych ciast z owocami. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszny sernik, który nie tuczy. Radziliśmy też, jak zakwasić śmietanę.
Źródło: top.pl, przepisy.pl