Weź masło i wbij w nie tłuczek do ziemniaków. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Masło ma szerokie zastosowanie w kuchni. Teraz zrobisz z niego smaczny i nieco zaskakujący użytek. Przyda się tłuczek do ziemniaków i kilka przedmiotów, które masz już w kuchni. Efekt zaskoczy każdego.
Jak użyć masła?
Masło jest bogate w witaminy A, D, E i K. Jedzone z umiarem wspomaga narząd wzroku, kości i układ odpornościowy. Masło trafia na chleb, na patelnię i do rozmaitych potraw. Ten produkt jest też składnikiem ciast i deserów. Teraz warto wykorzystać ciekawy sposób na masło w swojej kuchni. Nieodzowny jest tu tłuczek do ziemniaków. Wbij go w kostkę masła i skorzystaj z jeszcze kilku składników.
Co z tego wyjdzie? Już niebawem będziesz się cieszyć smakiem pomysłowych placków. Możesz zjeść je na śniadanie na przykład z serem i pomidorem. Takie danie sprawdzi się też na kolację lub jako przekąska do szkoły lub pracy. Podobny przepis znajdziesz na Facebooku Cookrate-Polska. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Ostatni dzień promocji w Dino. Mleko za darmo, uwielbiane warzywa za groszeJak zrobić placki z masła?
Składniki:
- 100 g masła
- 600 ml wody
- 300 g mąki
- mozzarella (lub inny ser)
- 1 pomidor
- rukola
- pesto
Przygotowanie dania zacznij od wbicia tłuczka do ziemniaków w kostkę miękkiego masła. W ten sposób przełóż produkt do wrzątku na patelni. Delikatnie wymieszaj. Wsyp mąkę, znów wymieszaj i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez kilka minut.
Następnie ciasto przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut, by odpoczęło. Po upływie tego czasu z ciasta uformuj wałek. Pokrój je na kawałki i uformuj kule. Następnie rozpłaszcz, rozwałkuj na dość cienkie placki.
Placki, które robią wrażenie
Placki z masła smaż na średnim ogniu na suchej patelni po 1 minucie. Trzy razy zmieniaj strony i smaż w ten sposób. Następnie zdejmij placki z patelni, ułóż na nich pokrojoną mozzarellę, pesto, rukolę i pomidora. Przykryj drugim placki i podawaj.
Takie danie każdy zje ze smakiem. Plackami z masła śmiało możesz zastąpić pieczywo. Z ulubionymi dodatkami możesz je podać na śniadanie lub kolację. Pisaliśmy o tym, na jakim oleju nigdy nie powinniśmy smażyć ryb. Polecaliśmy przepis Roberta Makłowicza na sernik z ziemniakami.