Nie przekładam już tak jajek do lodówki. Kto pozna powód, też przestaje tak robić
Jajka zwykle każdy z nas trzyma w lodówce. Przydają się do przyrządzania wielu potraw i ciast. Jednak z pewnego popularnego sposobu przechowywania jajek należy zrezygnować. Powód mówi sam za siebie.
Jajka niezbędne w kuchni
Trudno wyobrazić sobie kuchnię i gotowanie bez jajek. Z jajek można przyrządzić posiłek niemal na każdą okazję. Podajemy je na śniadanie, obiad lub kolację. Gotujemy, smażymy, dodajemy do wielu potraw. Jajka są składnikiem ciast i deserów.
Jednak jak przechowywać jajka? Większość z nas po przyniesieniu jajek do domu, wkłada je do lodówki. Jajka nie lubią temperatury, która przekracza 20 stopni Celsjusza, dlatego chłodzenie ich jest wskazane. Jednak pewne miejsce w lodówce budzi kontrowersje. W nim nie powinniśmy przechowywać jajek.
Weź kapustę i natnij w ten sposób. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzieJak długo przechowywać jajka w lodówce?
Zwykle jajka przynosimy w tekturowych pudełkach ze sklepu. Niestety wiele osób wyjmuje je z opakowania i układa na specjalnych zaokrąglonych podstawkach do jajek. Są one umieszczone na drzwiach lodówki. To miejsce do przechowywania jajek jest najgorszym z możliwych. Jajka muszą być trzymane w zamknięciu.
W zupełności wystarczy tekturowy kartonik, w którym przynieśliśmy jajka ze sklepu. Jajka pozostawione bez zamknięcia, np. na podstawkach, na drzwiach lodówki, przenikają innymi zapachami. Oprócz tego na jajka mogą znajdować się zanieczyszczenia, które przechodzą na inne artykuły spożywcze, które są w lodówce. Dlatego zapomnijmy raz na zawsze o trzymaniu jajek na podstawkach na drzwiach lodówki.
Jak długo przechowywać jajka w lodówce?
Najbardziej odpowiednim miejsce w lodówce na przechowywanie jajek jest środkowa półka. Jajka muszą być umieszczone w opakowaniu. Można trzymać je też w specjalnej szufladzie, w tekturowym pudełeczku. Ważne, by przestrzegać daty ważności jajek. Ta zwykle widnieje na opakowaniu.
Jeśli jednak jajka pochodzą od lokalnego dostawcy, to nie mogą spędzić w lodówce więcej niż miesiąc. Można też w prosty sposób sprawdzić, czy jajka są świeże. Wystarczy do szklanki wlać wodę i wrzuć jajka. Jeśli opadnie, to jest świeże. Natomiast, gdy jajko unosi się blisko powierzchni, to lepiej jego nie jeść. Pisaliśmy o tym, jak z jabłek zrobić nawóz, który wzmocni kwiaty. Informowaliśmy o zamykaniu sklepów Lidl w Polsce.
Źródło: przepisy.pl