Nie uwierzysz, dlaczego warto wlać ocet do rosołu. Korzyści są naprawdę ogromne
Gotujesz rosół? Wlej do niego łyżkę octu, a wywar będzie smakował wyśmienicie. Stanie się bardziej zawiesisty, pełen smaku i aromatu. Przetestuj ten trik choć raz, a z pewnością będziesz do niego wracać. Zwłaszcza, że smak octu nie będzie wyczuwalny w potrawie.
Rosół - wyśmienite danie w sam raz na rodzinny obiad
Rosół jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Niektórzy gotują wywar na mięsie z kurczaka, inni na kaczce. Wiele osób dodaje również wołowinę, indyka, a nawet podroby, żeby rosół był jak najbardziej treściwy.
Niezależnie od tego, jakie mięso wybierzesz do ugotowania wywaru, koniecznie dodaj do niego niewielką ilość octu. Ocet nie jest wyczuwalny w zupie, a ma niezwykłe właściwości.
Ugotowany i doprawiony rosół podawaj z makaronem jajecznym lub lanymi kluskami. Polecam również grysik z kaszy manny oraz lekkie pierożki z rybą lub innym farszem.
Wlej łyżkę octu do rosołu. Efekt zachwyci każdego
Ocet to tak naprawdę rozcieńczony kwas octowy. Kwas ten rozpuszcza chrząstki i tkanki łączne, co przyspiesza powstawanie żelatyny. Rosół z dodatkiem octu jest więc bardziej gęsty i o wiele pożywniejszy. Razem z żelatyną uwalniany jest do wywaru także cały smak i aromat.
Do rosołu wystarczy wlać łyżkę jasnego octu, najlepiej winnego, spirytusowego lub jabłkowego. Ocet wlej do garnka razem z dodawanym mięsem, warzywami i przyprawami. Całość zalej wodą i ugotuj.
Jak gotować rosół? Kluczem do sukcesu jest mięso i czas
Najsmaczniejszy rosół przygotujesz z minimum dwóch rodzajów mięsa. Polecam pręgę wołową, ćwiartki kurczaka i kawałek indyka, np. szyjki. W rosole muszą znaleźć się oczywiście warzywa korzeniowe oraz przyprawy.
Rosół dopraw świeżym lub suszonym lubczykiem i kurkumą. Warto dodać do niego również kawałek kapusty białej , która wzmocni smak i doda lekko orzechowy aromat.
Rosół gotuj na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie, a wywar nabierze złotego koloru i będzie smakował obłędnie. Dopiero teraz dopraw go solą i pieprzem.
Mięso z rosołu wykorzystasz do przygotowania pyz i gołąbków . Dania zachwycą smakiem każdego.