Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Bezpośredni kontakt z pokrzywą nie należy do najprzyjemniejszych. Jednak słynie ona ze swoich właściwości antybakteryjnych i uznawana jest za naturalny antybiotyk. Syn Magdy Gessler, Tadeusz pokrzywę dodaje do placków. Dzięki niej zyskują wyjątkowy smak.
Pokrzywa, ceniona od wieków
Kiedyś pokrzywę dodawano do zup, potem przyrządzano napar, także wrzucano ja do paszy dla zwierząt. Wszystko dlatego, że pokrzywa jest pełna dobroczynnych właściwości . Wzmacnia organizm, chroni przed wirusami i bakteriami. Posiada też właściwości moczopędne i jest polecana osobom z kamicą nerkową.
Pokrzywa bogata jest w witaminy C, B1, E i K. Do tego zawiera fosfor, mangan, wapń i krzem. Picie naparu z pokrzywy zaleca się osobom, które borykają się z trądzikiem . Wspomaga też funkcjonowania żołądka, trzustki i wątroby oraz obniża poziom cukru we krwi.
Syn Magdy Gessler przygotowuje placki z pokrzywą
Być może różnorodne zastosowanie pokrzywy zainspirowało Tadeusza Muellera, który jest synem Magdy Gessler, do dodania pokrzywy do placków. W swoim programie Z gruntu zdrowo wykorzystuje zioła do przygotowania pysznych potraw. Tym razem postawił na pokrzywę.
Takie placki są prawdziwą bombą witaminową, przyrządza się je w prosty sposób. Tadeusz Mueller dodaje do nich jeszcze lubczyku, szałwii, a także kaszę gryczaną, która jest bogatym źródłem błonnika i białka. Krojenie pokrzywy bywa wyzwaniem, bo ma małe kolce. Na ich końcu jest kwas mrówkowy. Syn Magdy Gessler nożem ugniata pokrzywę. Warto dodać, że młoda pokrzywa nie jest zbyt parząca i kłująca.
Jak przyrządzić placki z pokrzywą?
Składniki:
- pokrzywa
- szałwia
- lubczyk
- kasza gryczana 1 szklanka
- 100 g mąki żytniej
- 2 jajka
- płatki róż
- czosnek 3 ząbki
- sól
- woda
Pokrzywę miażdżymy nożem, wrzucamy do miski. Dodajemy liście szałwii, kaszę gryczaną, mąkę. Wbijamy do tego 2 jajka i dodajemy płatki róż. Na koniec dodajemy czosnek.
Dolewamy wodę i mieszamy farsz. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki z dwóch stron. Powinny uzyskać złoty kolor. Możemy podawać je na obiad lub kolację z surówką z sezonowych warzyw. Pisaliśmy o zastosowaniu pokrzywy w kuchni. Podawaliśmy też przepis na napar z pokrzywy.
Źródło: YouTube/ @tvnpl