Smakosze.pl

Canva

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie

1 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Orzechy włoskie są smaczne i pełne dobroczynnych właściwości dla zdrowia człowieka. Warto włączyć je do codziennej diety. Jednak problem może stanowić rozłupywanie orzecha. Radzimy, co zrobić, żeby w łatwy sposób otworzyć orzech włoski. Potrzebny będzie wrzątek. 

Orzechy włoskie- smak i zdrowie

Orzechy włoskie są znakomitym dodatkiem do owsianki, koktajli czy wypieków. Choć zjedzenie 10 orzechów dostarczy nam tyle kalorii, co jeden początek, to warto sięgać po nie. Zawierają mnóstwo białka, błonnika oraz zdrowych tłuszczów, których potrzebujemy w swojej diecie. 

Do tego dawka manganu, potasu, magnezu, żelaza i cynku, sprawia, że warto jeść orzechy włoskie. Są one doskonałym źródłem witamin z grupy B, które usprawniają działanie naszego układu nerwowego. Obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają depresji i poprawiają pamięć. 

Tajemniczy przedmiot kuchenny

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź

CZYTAJ DALEJ

Orzechy i gorąca woda? Sprawdź koniecznie!

Jednak pewnym problemem może być rozłupywanie orzechów. Zwykle trzeba do tego użyć trochę siły i noża. Niektórzy otwierają je za pomocy dziadka do orzechów. Czy można ten proces sobie ułatwić? Jak najbardziej! Warto wykorzystać do tego gorącą wodę, dzięki niej rozłupanie orzecha pójdzie jak z płatka.

Należy przygotować wrzącą wodę i zalać nimi orzechy. Trzeba moczyć je 30 minut. Po tym czasie przy użyciu noża szybko otworzymy orzechy. Czubek noża wbijamy lekko w miejsce łączenia dwóch połówek skorupki. Jeśli dodamy do wrzątku odrobinę soli, to cały proces pójdzie jeszcze sprawniej. Jednak orzechy mogą być lekko słone.

Orzechy włoskie dla szatynek i rudowłosych

Orzechy włoskie możemy użyć w kuchni jako dodatek do wielu ciast, koktajli, sałatek czy po prostu je uprażyć. Dodane do jogurtu czy owsianki nadadzą przekąsce wyjątkowego smaku, a nam dostarczą wielu wartości odżywczych. Jednak możemy zastosować orzechy włoskie jako kosmetyk.

Przydadzą się łupiny i liście orzecha. Należy łupiny zalać wrzącą wodą i gdy ostygnie, spłukać nimi włosy. Taka płukanka lekko przyciemni kosmyki szatynek i pań o rudych włosach. Możemy też wrzątkiem zalać liście orzecha, a potem przyrządzić napar lub płukankę. Pisaliśmy o przepisie Makłowicza z użyciem orzechów. Podawaliśmy też przepis na sałatkę z orzechami. 

orzechy

Źródło: gazeta.pl

kwiaty czarnego bzu

Nie zmarnuj okazji, bo właśnie kwitnie. Sprawdź, co warto zrobić z kwiatów czarnego bzu

CZYTAJ DALEJ
zasady dotyczące postu

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >