Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Orzechy włoskie są smaczne i pełne dobroczynnych właściwości dla zdrowia człowieka. Warto włączyć je do codziennej diety. Jednak problem może stanowić rozłupywanie orzecha. Radzimy, co zrobić, żeby w łatwy sposób otworzyć orzech włoski. Potrzebny będzie wrzątek.
Orzechy włoskie- smak i zdrowie
Orzechy włoskie są znakomitym dodatkiem do owsianki, koktajli czy wypieków. Choć zjedzenie 10 orzechów dostarczy nam tyle kalorii, co jeden początek, to warto sięgać po nie. Zawierają mnóstwo białka, błonnika oraz zdrowych tłuszczów, których potrzebujemy w swojej diecie.
Do tego dawka manganu, potasu, magnezu, żelaza i cynku, sprawia, że warto jeść orzechy włoskie. Są one doskonałym źródłem witamin z grupy B, które usprawniają działanie naszego układu nerwowego. Obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają depresji i poprawiają pamięć.
Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedźOrzechy i gorąca woda? Sprawdź koniecznie!
Jednak pewnym problemem może być rozłupywanie orzechów. Zwykle trzeba do tego użyć trochę siły i noża. Niektórzy otwierają je za pomocy dziadka do orzechów. Czy można ten proces sobie ułatwić? Jak najbardziej! Warto wykorzystać do tego gorącą wodę, dzięki niej rozłupanie orzecha pójdzie jak z płatka.
Należy przygotować wrzącą wodę i zalać nimi orzechy. Trzeba moczyć je 30 minut. Po tym czasie przy użyciu noża szybko otworzymy orzechy. Czubek noża wbijamy lekko w miejsce łączenia dwóch połówek skorupki. Jeśli dodamy do wrzątku odrobinę soli, to cały proces pójdzie jeszcze sprawniej. Jednak orzechy mogą być lekko słone.
Orzechy włoskie dla szatynek i rudowłosych
Orzechy włoskie możemy użyć w kuchni jako dodatek do wielu ciast, koktajli, sałatek czy po prostu je uprażyć. Dodane do jogurtu czy owsianki nadadzą przekąsce wyjątkowego smaku, a nam dostarczą wielu wartości odżywczych. Jednak możemy zastosować orzechy włoskie jako kosmetyk.
Przydadzą się łupiny i liście orzecha. Należy łupiny zalać wrzącą wodą i gdy ostygnie, spłukać nimi włosy. Taka płukanka lekko przyciemni kosmyki szatynek i pań o rudych włosach. Możemy też wrzątkiem zalać liście orzecha, a potem przyrządzić napar lub płukankę. Pisaliśmy o przepisie Makłowicza z użyciem orzechów. Podawaliśmy też przepis na sałatkę z orzechami.
Źródło: gazeta.pl