Smakosze.pl Przepisy Niemal co piątek przyrządzam tę rybę. Zapiekam ją w pysznym sosie, całość rozpływa się w ustach
YouTube/@SmakowiteDania

Niemal co piątek przyrządzam tę rybę. Zapiekam ją w pysznym sosie, całość rozpływa się w ustach

27 października 2023

Czy macie już pomysł na piątkowy obiad? Jeśli wciąż szukacie przepisu na smaczne danie, to mam coś dla was. Polecam doskonały obiad bez mięsa. Ta zapiekanka z rybą zniknie w mgnieniu oka.

Podaj rybę na obiad w piątek

Ryby stanowczo zbyt rzadko goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo są istotnym elementem diety. Jedzenie ryb dostarcza nam pełnowartościowego białka, witamin i kwasów tłuszczowych omega-3. Ryba z powodzeniem zastąpi mięso drobiowe.

Warto ją jeść nawet 3 razy w tygodniu. Jednak najczęściej jadamy ją właśnie w piątki. Ja zapiekam rybę w pysznym sosie. Danie po prostu rozpływa się w ustach. Polecam mój przepis na obiad w piątek.

ryba
YouTube/@SmakowiteDania
Podgrzej wodę na patelni i dolej mleko skondensowane. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Jak zrobić zapiekaną rybę w sosie?

Składniki:

  • 5 filetów z dorsza
  • 2 pory
  • 2 łyżki przyprawy do ryb
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • olej

Filety z dorsza doprawiamy przyprawą do ryb oraz solą i pieprzem. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Filety powinny uzyskać złoty kolor. Jasną część pora kroimy w plasterki.

Podsmażamy na patelni przez kilka minut. Następnie wlewamy śmietanę i doprawiamy przyprawami. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim usmażone ryby.

Obiad na piątek pełen smaku

Teraz na ryby wykładamy pora w śmietanie i równomiernie rozprowadzamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i rybę pieczemy około 20 minut . Po wyjęciu z piekarnika potrawę możemy posypać koperkiem. Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Por i śmietana idealnie pasują do smażonej ryby. To danie rozpływa się w ustach i sprawia, że sięgamy po dokładkę. Taki obiad na piątek zawsze się sprawdzi. Pisaliśmy o tym, jak zrobić rybę w cieście piwnym. Radziliśmy też, jak zrobić rybę w chrupiącej panierce.

ryba zapiekana w porach.jpg
YouTube/@SmakowiteDania

Źródło: YouTube/@SmakowiteDania

W tym roku na Wszystkich Świętych podam sałatkę „Siódemkę”. Moja rodzina mówi, że jest lepsza niż jarzynowa
Wkładam mięso do worka i zalewam colą. To danie smakuje lepiej niż z restauracji
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy