Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podgrzej wodę na patelni i dolej mleko skondensowane. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.10.2023 10:14

Podgrzej wodę na patelni i dolej mleko skondensowane. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

mleko skndensowane
YouTube/@smacznytv

Czasem zaskakujące połączenia w kuchni dają pyszne rezultaty. Jednym z nich jest połączenie na patelni wody i mleka skondensowanego. Dzięki temu zrobimy smaczne danie, które uwielbiają dzieci i dorośli. Warto wypróbować tę sztuczkę, bo efekt będzie znakomity. 

Mleko skondensowane i woda, czyli robimy naleśniki

Naleśniki to danie, które uwielbia wielu z nas. Są łatwe w przygotowaniu i pyszne. Dają nam dużo kulinarnych możliwości, bo możemy podać je na słodko i słono. Do naleśników pasują owoce, farsz mięsny i warzywny oraz wiele innych dodatków. 

Ciasto naleśnikowe ma ogromne znaczenie. Zależy nam przecież, by naleśniki były mięciutkie i delikatne. Takie efekt daje wlanie mleka skondensowanego do wody na patelni. Chwila przygotowań i szybko możemy cieszyć się smakiem doskonałych naleśników. Ta sztuczka jest warta polecenia. 

naleśniki
YouTube/@smacznytv
Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych koszmarne wspomnienie. To danie kiedyś królowało w szkolnych stołówkach

Jak zrobić naleśniki?

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 400 g mleka skondensowanego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Wodę wlewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Lejemy do wody mleko skondensowane i mieszamy. Wbijamy jajko i dosypujemy odrobinę soli. 

Wszystko mieszamy i dosypujemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu możemy naleśniki podawać z ulubionymi dodatkami.

Ciasto naleśnikowe, które rozpływa się w ustach

Tak przyrządzone naleśniki są niezwykle delikatne i mięciutkie. Mają też aksamitny smak, który zawdzięczają dodaniu mleka skondensowanego. Efekt jest pyszny i warto tę sztuczką wykorzystać podczas robienia naleśników. Naleśniki są smaczne jak nigdy dotąd i dosłownie rozpływają się w ustach.

Polecam ten sposób na przyrządzenie tego lubianego dania. Naleśniki mają lekko słodki smak, więc warto je serwować ze słodkimi dodatkami. Polubią je nie tylko dzieci, ale będą też smakować dorosłym. Pisaliśmy o tym, jak zrobić naleśniki na majonezie. Podawaliśmy też przepis na szybkie naleśniki z 2 składników. 

naleśniki
YouTube/@smacznytv

Źródło: YouTube/@smacznytv