Niewiarygodnie chrupiące i pyszne schabowe w orzechowej panierce
Miłośników kotletów schabowych zapraszamy dziś na ten tradycyjny specjał w nowej odsłonie. Przygotujemy schabowe w orzechowej panierce. Są niewiarygodnie chrupiące i pyszne, i co by nie mówić, duży udział mają w tym właśnie orzechy. Przekonajcie się o tym sami.
Klasyczna panierka składa się z mąki, jajka i tartej bułki. Jednak nie uchodzi za najzdrowszą, bo tarta bułka wchłania dużo tłuszczu. Warto więc nieco zmodyfikować jej skład. Dzięki dodatkowi posiekanych orzechów kotlety schabowe nabiorą ciekawego smaku i wyjątkowej chrupkości. Wchłoną też mniej tłuszczu w czasie smażenia.
Niewiarygodnie chrupiące i pyszne schabowe w orzechowej panierce
Składniki:
-
4 plastry schabu środkowego
-
3 łyżki mąki
-
1 duże jajko
-
1 łyżka mleka
-
10 dag łuskanych orzechów włoskich
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem, odstaw na 30 minut.
Na jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim, głębszym rozmieszaj jajko z mlekiem. Na trzecim talerzyku umieść drobno posiekane orzechy.
Rozbite kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w orzechach. Kładź na patelnię z olejem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówki:
-
Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych lub migdałów.
-
Posiekane orzechy można wymieszać z 2-3 łyżkami tartej bułki.
Po więcej inspiracji na pyszne schabowe zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na schabowe w panierce z mleka i musztardy , a także na schabowe marynowane w occie winnym .
Źródło zdjęcia: canva/Robertobinetti70
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisyjoli, kulinarnapolska.org Zapraszamy na nasz Instagram