Smakosze.pl

canva/Bychykhin_Olexandr

Kruche, soczyste i pełne smaku schabowe marynowane w occie winnym

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Kotlety schabowe pyszna rzecz. Zwłaszcza gdy są kruche, soczyste i pełne smaku. Właśnie takie schabowe otrzymasz, jeśli zamarynujesz je w occie winnym. Wiadomo, kwas przyspiesza kruszenie mięsa, a ten z octu jabłkowego jest na tyle delikatny, że nada też kotletom przyjemnego smaku. Z pewnością wyczujesz w mięsie również jabłkową nutę.

Klasyczne kotlety schabowe kojarzą się z panierką. Jednak można je też przygotować bez chrupiącej otoczki. Wyjdą równie smaczne, a przy okazji nieco mniej kaloryczne. Właśnie na takie kotlety schabowe dziś was zapraszamy.

Kruche, soczyste i pełne smaku schabowe marynowane w occie winnym

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych z kostką

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 3/4 szklanki octu winnego

  • 10 dag suszonych śliwek

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 łyżka cukru

  • olej do smażenia

  • 1 łyżka masła

  • 100 ml kwaśnej śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów schabowych

Kotlety włóż do naczynia, poprzekładaj je pokrojoną marchewką i cebulą. Zalej octem winnym, odstaw na 12 godzin do lodówki.

Śliwki opłucz, zalej letnią wodą, odstaw na 15 minut. Owoce odsącz, zalej je bulionem, dodaj cukier, gotuj ok. 10 minut.

Kotlety schabowe wyjmij z marynaty, osusz. Oprósz solą i pieprzem, usmaż na oleju z dodatkiem masła.

Kotlety zdejmij z patelni. Na patelnię wlej ocet z marynaty oraz bulion ze śliwkami. Gotuj całość ok. 5 minut. Zabiel śmietaną, dopraw. Podawaj do kotletów.

Wskazówka: Jeśli chcesz, aby sos był nieco bardziej gęsty, możesz go dłużej gotować albo do śmietany dodać 1 łyżeczkę mąki.

Po więcej inspiracji na kotlety schabowe zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na schabowe z nadzieniem musztardowo-serowym , a także na kotlety schabowe po kowalsku .

marynowanie kotletów
marynowanie kotletów

Źródło zdjęcia: canva/invizbk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >