Niezawodny przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez jajka
Chrupiące i delikatne placki ziemniaczane bez dodatku jajek? To możliwe. Należy jednak pamiętać o istotnym detalu. Podczas zakupów koniecznie wybierzcie odpowiednie ziemniaki. Zły wybór może znacząco odbić się na jakości specjału. Najlepsze placki wyjdą, gdy kupicie bulwy typu mączystego. Będą bez porównania lepsze niż te z dodatkową porcją mąki.
Przepisów na pyszne placki ziemniaczane prezentowaliśmy wam już wiele. Dodawaliśmy do nich m.in. sera czy ostrej papryki . Zawsze wychodziło pysznie. Tym razem radzimy co zrobić, by bez użycia jaj uzyskać chrupiące i przyjemne w smaku placuszki. Spróbujcie koniecznie , a smak zostanie z wami na długo.
Nie od dziś wiadomo, że za sukces podczas przygotowywania placków ziemniaczanych odpowiadają w znacznej mierze bulwy, których używamy. Najlepiej, jeśli w sklepie sięgniemy po ziemniaki typu C lub BC . Dlatego podczas zakupów wybierajmy je z rozwagą.
Przepis na delikatne placki ziemniaczane
Składniki:
-
350 g ziemniaków
-
pół białej cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
4 łyżki drobnej mąki z ciecierzycy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy. Cebulę i czosnek również pozbawiamy łupiny. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o sporych oczkach.
Do warzyw dodajemy mąkę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie łączymy. Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oleju.
Smażymy placuszki , nakładając ciasto łyżką i lekko rozciągając masę na patelni — zależy nam, by nie były zbyt grube i miały owalny kształt . Gdy zaczną nieco odchodzić od patelni, obracamy je na druga stronę.
Usmażone placki odsączamy z nadmiar tłuszczu . Czynności powtarzamy do wyczerpania masy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Będą smaczne np. z surówką z marchewki .
Źródło zdjęcia: canva/indiaphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ervegan