Smakosze.pl Przepisy Nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę
canva/caudiodivizia

Nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę

13 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli masz ochotę na niepowtarzalne przetwory musisz zrobić grzyby po grecku. Są nieziemsko pyszne, a zapasteryzowane w słoikach możesz mieć zawsze pod ręką. Te biją na głowę tradycyjne, marynowane grzybki.

Duszone grzyby są bardzo smaczne. Lecz jeśli dodacie do nich warzywa i przecier pomidorowy zamienią się w pyszną wersję. Tak przygotowane grzyby można zjeść od razu, ale naprawdę warto zamknąć je w słoikach. Dzięki temu, gdy zimą będziecie mieli ochotę przypomnieć sobie niezwykły, grzybowy smak te będą jak znalazł.

Warto też dodać, że grzyby w połączeniu z koncentratem pomidorowym są o wiele trwalsze i bezpieczniejsze niż klasycznie duszone. Pomidory zwiększają bowiem kwasowość potrawy dzięki czemu pasteryzowanie będzie skuteczniejsze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę

Składniki:

  • 1 kg leśnych grzybów

  • 500 g marchewki

  • 250 g ketchupu

  • słoiczek koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie grzybów po grecku

Grzyby oczyść, pokrój w plasterki. Zalej zimną wodą, zagotuj, odszumuj. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut. Odcedź.

Marchewki obierz, pokrój w plasterki, przesmaż na oleju. Gdy marchewka zacznie się robić miękka dodaj pokrojoną w piórka cebulę, przesmaż mieszając.

Do warzyw dodaj obgotowane grzyby oraz ketchup, koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Całość duś ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gorącymi, duszonymi grzybami napełnij nieduże, wyparzone słoiczki. Szczelnie je zakręć. Pasteryzuj ok. 20 minut licząc od czasu zagotowania się wody.

grzyby duszone
grzyby duszone

Źródło zdjęcia: canva/Jelena990

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneodslonypati

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy