Nieznane zastosowanie kolorowej końcówki korka
Choć ostatni sylwester dawno za nami, w czasie najróżniejszych celebracji często sięgamy po butelkę szampana. Musujące bąbelki, głośny huk podczas otwierania, oraz orzeźwienie, jakie czuje się podczas picia sprawiają, że mało która impreza może się bez szampana obejść.
Jeśli kupujemy butelki zakorkowane plastikowym korkiem, możemy wykorzystać go do zwiększenia przyjemności z konsumowania napoju. Wystarczy delikatnie zmodyfikować korek i ponownie wcisnąć w szyjkę butelki, a każdy z zaskoczeniem będzie podziwiał twoją znajomość majsterkowania.
Jak wykorzystać korek od szampana?
Nikt nie lubi pić wygazowanego szampana - jego smak znacznie się przez to zmienia i ciężko czerpać z tego przyjemność. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba kombinować z różnymi zatyczkami czy kupować specjalistyczne nakładki, aby cieszyć się gazowanym szampanem.
Kupując szampana z plastikowym korkiem, nie wyrzucaj go po otwarciu. Weź nóż i połóż korek na desce do krojenia. Odetnij z niego dolną część gwintu - wystarczy uciąć kilka milimetrów. Następnie ponownie włóż obcięty korek do szyjki szampana. Teraz wystarczy podważyć plastikową zaślepkę na czubku korka, przez który teraz można rozlewać zawartość butelki.
Chcąc zatkać butelkę nie musisz dzięki temu męczyć się z wielokrotnym wyjmowaniem i wciskaniem korka - podważenie zaślepki jest znacznie prostsze i nie wymaga praktycznie żadnej siły w dłoniach. Pamiętaj, aby wybierać butelki z plastikowym korkiem, ponieważ naturalna zatyczka nie może zostać wykorzystana w taki sposób.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, ile razy bezpiecznie można odgrzewać jedzenie ze świąt. W tym tekście z kolei prezentujemy zalety picia soku z brzozy, który pozwala zachować zdrowie na dłużej. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Geniale Tricks na YouTube.
Nazwa "szampan" jest zastrzeżona do jednego rodzaju wina musującego
Ciekawym jest, że w języku potocznym utrwalił się zwyczaj nazywania każdego wina musującego mianem "szampana", mimo iż oryginalnie nazywać można tak jedynie wina z bąbelkami wyprodukowane w regionie Szampanii w północno-wschodniej Francji.
Historia tego wina sięga jeszcze czasów Rzymian, kiedy Cesarstwo Rzymskie rozciągało się na wiele współczesnych krajów. Rzymianie zasadzili w Szampanii pierwsze winorośle i dzięki staraniom lokalnego kleru przetrwała tradycja produkowania wina.
Pierwsze butelki wina musującego zaczęły być sprzedawane pod koniec XVII wieku, choć renomę zbudowano dopiero w latach 50. XVIII wieku - popularność alkohol ten zdobył dzięki "domów szampana", czyli bardzo luksusowych sklepów specjalizujących się w sprzedaży wina z Szampanii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: webniusy.com; deccoria.pl