Niezwykle kremowa i lekka ogórkowa ze składnikiem niespodzianką
Zupa ogórkowa należy do klasyki polskiej kuchni. Dziś chcieliśmy wam polecić niezwykle kremową i lekką ogórkową, ale przygotowaną ze świeżych ogórków. Jej doskonała konsystencja to też zasługa składnika niespodzianki.
Gdy myślicie o zupie ogórkowej, to z pewnością przychodzą wam do głowy kiszone ogórki. Jednak zupę można też przygotować ze świeżych ogórków. Zaskoczy was orzeźwiającym smakiem i kremową konsystencją, której dodaje jej pyszne i zdrowe awokado.
Niezwykle kremowa i lekka ogórkowa ze składnikiem niespodzianką
Składniki:
2 ogórki sałatkowe
1 por
2 łyżki oleju
1 l bulionu
1 awokado
pęczek koperku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki śmietanki kremówki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie kremowej zupy ogórkowej
Ogórki dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w grube plastry. Por oczyść, pokrój w grube krążki, wypłucz je w zimnej wodzie, osącz.
W garnku rozgrzej olej, wsyp pokrojone ogórki i por, przesmaż, mieszając. Duś kilka minut na niedużym ogniu.
Do warzyw wlej połowę gorącego bulionu (może być warzywny lub drobiowy) i gotuj całość ok. 10 minut na niedużym ogniu.
Awokado umyj, przekrój na połowę, wyjmij pestkę, a potem miąższ. Koperek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Dodaj do zupy razem z awokado. Całość zblenduj, połącz z resztą bulionu.
Zupę przestudź, wymieszaj z jogurtem naturalnym i śmietanką. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zupę podawaj na ciepło lub zimno. Doskonale smakuje z groszkiem ptysiowym, a także z ugotowanym na twardo jajkiem.
Więcej pomysłów na ciekawe zupy znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak przygotować rozgrzewającą zupę z dyni, a także jak zrobić zupę kalafiorową z curry.
Źródło zdjęcia: canva/engdaowichitpunya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: