Smakosze.pl Przepisy Niezwykłe placki z kapusty. Mocna konkurencja dla ziemniaczanych
canva/Mariha-kitchen

Niezwykłe placki z kapusty. Mocna konkurencja dla ziemniaczanych

26 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki z kapusty zrobisz szybko i za nieduże pieniądze. A możesz je podać nawet na obiad. Uwielbiane warzywo w połączeniu z mąką i jajkami zamieni się w smaczne danie. Zaserwuj je na przykład z sosem jogurtowo-czosnkowym, a wszyscy się nim najedzą. Kapuściane placki są ciekawą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych.

Wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane, jednak warto również próbować nowych potraw. Jednym z lepszych warzyw do przygotowania placków jest kapusta. To właśnie dzięki niej i kilku dodatkom przygotujemy pożywne danie dla całej rodziny.

Placki zrobimy z kapusty, jajek i mąki. Małe placki możemy smażyć partiami albo całą masę przełożyć na patelnię i smażyć pod przykryciem, aż otrzymamy duży, puszysty placek o wyśmienitym smaku.

Placki z kapusty możemy podać np. z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Możemy przygotować również do nich ulubiony sos. Placek będzie nie tylko doskonałym daniem obiadowym. Sprawdzi się też jako pożywny podwieczorek lub ciepła kolacja.

Przepis na niezwykłe placki z kapusty

Składniki:

  • pół mniejszej główki kapusty

  • pół szklanki mąki

  • 3 jajka

  • cebula

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić sycące placki z kapusty? Prosto i szybko

Kapustę drobno poszatkuj i przełóż do większej miski. Dodaj startą na tarce cebulę, wsyp mąkę, wbij jajka. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i smaż je po kilka minut z każdej strony. Możesz też wylać na patelnię większą porcję ciasta, patelnię przykryć i smazyć całość ok. 10 minut na niedużym ogniu.

Pomysł na równie szybkie danie? Przygotuj placki z cukinią i kotlety z kalafiora . Wegetariańskie dania zachwycą nawet największego miłośnika mięsnych potraw.

Szatkowana kapusta
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy