Smakosze.pl Przepisy Niezwykłe, przepyszne kopytka bez dodatku ziemniaków
canva/Qwart

Niezwykłe, przepyszne kopytka bez dodatku ziemniaków

13 grudnia 2021

Kopytka tradycyjnie robione są z ziemniaków. Specjał ten wymaga również użycia mąki pszennej, którą nie każdy może spożywać. Istnieje jednak sposób, by zrobić go bez tych produktów. Sprawdźcie, co przygotować i wypróbujcie nietypowy wariant tej potrawy.

Dzięki zastosowaniu różnych mąk potrawa bogata będzie w wiele cennych składników odżywczych , a tekstura klusek stanie się bardzo przyjemna. Mąka z ciecierzycy dostarczy również porcji białka. Po pysznych kopytkach z kaszą jaglaną czas na nowe doznania smakowe.

Przepis na bezglutenowe kopytka bez ziemniaków

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej

  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy

  • 2/3 szklanki mąki skrobi kukurydzianej

  • 1 szklanka wrzątku

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i łączymy. Następnie stopniowo wlewamy wrzątek, intensywnie mieszając masę łyżką. Po uzyskaniu jednolitego ciasta miskę odstawiamy na około 2 godziny , uprzednio przykrywając ją ściereczką.

Wystudzoną masę wykładamy na oprószony mąką, czysty blat . Ciasto dzielimy na kilka części , a z każdej formujemy wałek i delikatnie spłaszczamy go nożem.

Kroimy ukośne kluseczki. Gotujemy je w posolonym wrzątku przez około 12 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podajemy z dowolnym sosem np. grzybowym . Doskonale smakuje też w towarzystwie marchewkowej surówki i selerowych kotlecików .

Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka dobrze smakują z sosem grzybowym

Źródło zdjęcia: canva/fpwing

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: alergiapokarmowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy