Niezwykłe, przepyszne kopytka bez dodatku ziemniaków
Kopytka tradycyjnie robione są z ziemniaków. Specjał ten wymaga również użycia mąki pszennej, którą nie każdy może spożywać. Istnieje jednak sposób, by zrobić go bez tych produktów. Sprawdźcie, co przygotować i wypróbujcie nietypowy wariant tej potrawy.
Dzięki zastosowaniu różnych mąk potrawa bogata będzie w wiele cennych składników odżywczych , a tekstura klusek stanie się bardzo przyjemna. Mąka z ciecierzycy dostarczy również porcji białka. Po pysznych kopytkach z kaszą jaglaną czas na nowe doznania smakowe.
Przepis na bezglutenowe kopytka bez ziemniaków
Składniki:
-
1 szklanka mąki ryżowej
-
1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
-
2/3 szklanki mąki skrobi kukurydzianej
-
1 szklanka wrzątku
-
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i łączymy. Następnie stopniowo wlewamy wrzątek, intensywnie mieszając masę łyżką. Po uzyskaniu jednolitego ciasta miskę odstawiamy na około 2 godziny , uprzednio przykrywając ją ściereczką.
Wystudzoną masę wykładamy na oprószony mąką, czysty blat . Ciasto dzielimy na kilka części , a z każdej formujemy wałek i delikatnie spłaszczamy go nożem.
Kroimy ukośne kluseczki. Gotujemy je w posolonym wrzątku przez około 12 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z dowolnym sosem np. grzybowym . Doskonale smakuje też w towarzystwie marchewkowej surówki i selerowych kotlecików .
Źródło zdjęcia: canva/fpwing
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: alergiapokarmowa