Niezwykły, nietypowy przepis Anny Lewandowskiej na kopytka bez ziemniaków
Przyzwyczailiśmy się, że kopytka zawsze robione są na podstawie ziemniaków, lecz Anna Lewandowska pokazała zupełnie nową recepturę. Poniżej pokazujemy przepis, w którym zamiast kartofli znajduje się kasza jaglana i mąka kukurydziana. Dietetyczka zaleca, aby podawać je z sosem z duszonych borowików, który nadaje całości niezwykłego, leśnego aromatu.
Kopytka towarzyszą nam od wielu lat i w każdym domu podaje się je na swój sposób. Niektórzy preferują je z dodatkiem sosu mięsnego, inni polewają je po prostu roztopionym masłem i zajadają się kopytkami w czystej formie. Ania Lewandowska poszła o krok dalej i wymyśliła nowatorski przepis.
Z uwagi na jej silną pro zdrowotną postawę i propagowanie zdrowego trybu życia, Lewandowska zajmuje się głównie kuchnią dietetyczną. Aby jedzenie nie było jednak nudne i pozbawione smaku, sportsmenka eksperymentuje z różnymi składnikami i dodatkami, które niekiedy tworzą tak pyszne potrawy, jak za ta receptury poniżej.
Przepis na kopytka Anny Lewandowskiej
Składniki:
210 g kaszy jaglanej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
pół łyżeczki soli
Duszone borowiki:
250 g borowików
4 łyżki masła klarowanego
1 cebula
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
Na początku przepłucz kaszę jaglaną zimną wodą. Ugotuj ją wedle instrukcji na opakowaniu. Zmiksuj ją blenderem na gładką masę i odstaw do ostygnięcia. Po ostudzeniu wymieszaj ją z mąką kukurydzianą, skrobią i solą morską. Wyrób masę, aż wszystko się połączy.
Wyłóż ciasto na stolnice podsypaną mąką. Uformuj z masy wałeczek i pokrój go ostrym nożem na pojedyncze kopytka. Odłóż je pod przykryciem na bok, a w międzyczasie przygotuj sos. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć ją na patelnie z masłem. Podsmażaj ją, aż cebula nabierze złocistego koloru.
Borowiki oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć je do cebuli i duś, aż większość wody wypłynie z grzybów. Dopraw je solą, pieprzem oraz majerankiem. Wymieszaj. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj na nią kopytka i wyławiaj ją po wypłynięciu na powierzchnie. Podawaj z duszonymi grzybami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego Anna Lewandowska nakłania do zrezygnowania z fast foodów. Ten tekst wyjawia prosty przepis Anny Lewandowskiej na pączki.
Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: hpba Zapraszamy na nasz Instagram