Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Tych 3 wielkanocnych potraw nie wolno mrozić
Święta wielkanocne przed nami, a wraz z nimi masa pysznego jedzenia. Te, które zostanie po Wielkanocy nie zawsze nadaje się do mrożenia. Szczególnie 3 świąteczne potrawy nie powinny trafić do zamrażarki. Dowiedz, się o jakie wielkanocne dania chodzi.
Wielkanoc pełna przysmaków
Wielkanoc jest wyjątkowym czasem, gdy spotykamy się przy stole z rodziną, by wspólnie cieszyć się tymi świętami. Nie brakuje rozmów, ale też potraw wielkanocnych. Sałatka jarzynowa , biała kiełbasa, czy żurek zagoszczą niebawem na naszych stołach. Zdarza się, że jedzenia przygotujemy stanowczo zbyt dużo.
Co z nim robić po świętach? Zwykle mrozimy żywność, ale powinniśmy wiedzieć, że nie każda świąteczna potrawa się do tego nadaje. Szczególnie 3 wielkanocne dania nie powinny być zamrażane. Mogą stracić swoje smakowe walory, a nawet doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Dania wielkanocne nie do mrożenia
Na Wielkanoc na pewno nie zabraknie jajek . Dodamy je do żurku, zrobimy jako faszerowane i trafia też do sałatek. Jednak jajek nie warto przyrządzać w nadmiarze. Czy można je mrozić? Nie powinniśmy tego robić. Wszystko dlatego, że ugotowane jajko podczas mrożenia staje się gumowate i przezroczyste.
Mrozić możemy tylko surowe białko i żółtko. Jednak wcześniej trzeba je oddzielić od siebie. Nigdy też nie mroź majonezu. Rozwarstwia się on podczas mrożenia i rozmrażania. To wpływa na jego konsystencję i skład . Pamiętajmy, by majonez zjeść jak najszybciej, bo podczas przechowywania mogą namnażać się szkodliwe dla zdrowia bakterie.
Czy można mrozić sałatkę jarzynową?
Sałatka jarzynowa zawiera sporo majonezu. Czy możemy ją mrozić, czy nie wolno tego robić? Zapomnijmy o mrożeniu sałatki jarzynowej. Powodem jest nie tylko zawartość majonezu, ale te ogórki kiszone i cebula. Wpływa ona na szybszy proces fermentacji sałatki.
Świąteczne danie może być przez to groźne dla zdrowia. Natomiast ogórki kiszone po rozmrożeniu nie zachęcają do zjedzenia. Sałatkę jarzynową przechowujmy maksymalnie przez 4 dni w lodówce. Jeśli nie dodaliśmy do niej majonezu, ten czas wydłuży się do 7 dni. Pisaliśmy o pasztecie, który warto przygotować na Wielkanoc. Podawaliśmy też przepis na zupę kalafiorowo-ogórkową.
Źródło: interia.pl