Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio to moja ulubiona zupa. Smakuje jak kalafiorowa i ogórkowa w jednym, jest cudownie sycąca
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.03.2024 12:55

Ostatnio to moja ulubiona zupa. Smakuje jak kalafiorowa i ogórkowa w jednym, jest cudownie sycąca

zupa ogórkowo-kalafiorowa
fot. Canva / arfo

Gęsta, aromatyczna, warzywna, na mięsnej wkładce i zabielona – ta zupa nie ma sobie równych, jeśli chodzi o zaspokajanie pierwszego głodu. Jest tak bogata, że będzie nie tylko świetnym uzupełnieniem obiadu, ale wręcz może go zastąpić.

Zupa kalafiorowo-ogórkowa

Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, ale ten przepis bardzo ją wzbogaca. Mistrzem drugiego planu jest tu kalafior – tani dodatek, który wszystko zmienia. To zupa ogórkowa czy kalafiorowa? Tak!

Kalafior jest bardzo pomocny w odchudzaniu – bogaty w białko i błonnik pokarmowy. Dostarcza też do organizmu wielu ważnych witamin oraz składników mineralnych, w tym żelaza, cynku, potasu czy miedzi. Przypisuje mu się także zmniejszenie ryzyka raka jelita. A wszystko to oprócz jego niezwykłych właściwości smakowych.

zupa kalafiorowa
fot. Canva
Takie cuda zrobisz ze zwykłych ziemniaków. Te ptaszki robią furorę na rodzinnych spotkaniach

Sycąca zupa warzywna

Taką zupę gotujemy na mięsnym wywarze np. z żeberek czy szynki wieprzowej. Można też użyć rosołowej bazy. Im więcej warzyw, tym lepiej. Nie jest to klasyczna ogórkowa, nie używamy więc tak dużo przecieru ogórkowego jak gotując typową wersję tej zupy.

Składniki:

  • 450 g żeberek wieprzowych
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg marchewki
  • 2 pietruszki
  • Biała część pora
  • Kawałek selera
  • ¼ kg kalafiora
  • ¼ kg przetartych ogórków
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g śmietany 12%
  • Ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, olej do smażenia

Gotujemy zupę ogórkowo-kalafiorową

Żeberka wieprzowe dzielimy i podsmażamy w garnku. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce o grubych okach (dwie marchewki odkładamy na bok) i dodajemy do smażącego się mięsa. Zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Można dodać też kostkę rosołową.

Do zupy dodajemy pozostałe marchewki pokrojone w grube plastry i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i również wrzucamy do garnka. Gotujemy wszystko, aż mięso będzie miękkie.

Kiedy to nastąpi, dodajemy starte kiszone ogórki. Od tego momentu gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Pod koniec gotowania próbujemy zupę i dokwaszamy ją do smaku wodą spod kiszonych ogórków. Odrobiną wywaru hartujemy śmietanę i mąkę, a następnie dodajemy do garnka i dobrze mieszamy. Przyprawiamy do smaku, zwłaszcza pieprzem, bo ogórki powinny były dostatecznie dosolić zupę.

Wypróbuj też przepisy na śniadaniowe serduszka z parówek i mielone mięso zapieczone z ziemniakami.

zupa warzywna
fot. Canva