Nigdy nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Dodaj do niej zakwas i postaw na stole. Bliscy przetrą oczy ze zdumienia
![namaczanie grzybów](https://images.iberion.media/images/1920/moczenie_grzybow_ba05cc9c29.jpg)
W grudniu na naszych stołach królują grzyby w wielu postaciach. Wszystkie mają jednak jedną wspólną cechę. Zanim trafią na talerze, muszą być namoczone, bo były zebrane kilka tygodni wcześniej, w grzybowym sezonie. Wodę po namaczaniu grzybów przeważnie wylewamy, a to błąd. Może się przydać w kuchni i stanowić bazę nietuzinkowej potrawy.
Namaczanie grzybów
Grzyby namaczamy, by po tym, jak zakonserwowaliśmy je suszeniem, z powrotem stały się miękkie i jadalne. Trwa to zazwyczaj kilka godzin. W tym czasie do płynu przedostaje się mnóstwo grzybowego aromatu. Znamy sposób, jak go wykorzystać.
Nie warto wylewać wody zmoczenia grzybów do zlewu. Wystarczy kilka prostych dodatków, by zmienić ją w pyszną wigilijną zupę. Koniecznie sprawdź ten banalny, ale smakowity przepis. Podobny znajdziesz w materiale YouTube na kanale Prosto i Smacznie, z którego pochodzi zdjęcie wyróżniające.
![grzyby moczone w misce.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_moczone_w_misce_3536f46987.jpg)
Tradycyjna postna zupa czyli przepis na wodę po grzybach
Wodę po grzybach możesz spożytkować w pyszny sposób Z łatwością przygotujesz z niej prostą i aromatyczną zupę. taka pozycja na stole z pewnością zaskoczy wszystkich biesiadników.
Składniki
- 250 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 500 ml zakwasu (jak na żurek)
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
Suszone grzyby opłucz pod kranem. Następnie odstaw je do namoczenia w zimnej wodzie. Odstaw na kilka godzin.
Częściowo namoczone grzyby postaw wraz z wodą na gazie. Gotuj, aż składniki staną się miękkie. Wtedy odcedź je od wywaru i wykorzystaj do innych potraw wigilijnych. Część z nich możesz również przeznaczyć do zupy.
Przygotowanie prostej zupy grzybowej
Wywar po grzybach w razie konieczności rozcieńcz wodą. Dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez ok 10-15 minut.
Do gotującej się zawartości garnka dolej zakwas z mąki. Dosyp do niej też solidną porcję majeranku. Zupę zamiesza i trzymaj cały czas na ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z lanymi kluseczkami lub odłożonymi wcześniej grzybami.
Domownicy pokochają tę sycąca potrawę. Skomponuje się idealnie z odświeżającą i błyskawiczną sałatką.
![zupa grzybowa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_grzybowa_52ddab7933.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![płukanie pietruszki](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka1_b0e52edbc3.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kolacja sylwestrowa](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_66_91d47fa837.jpg)
![Wigilia](https://images.iberion.media/images/origin/Wigilia_11cf3f2e62.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![zakamieniony czajnik](https://images.iberion.media/images/origin/kamien1_24225b943d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_e00cbd8308.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Anna Mucha](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_Mucha_5827c9f5b2.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)