Nigdy nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Dodaj do niej zakwas i postaw na stole. Bliscy przetrą oczy ze zdumienia
W grudniu na naszych stołach królują grzyby w wielu postaciach. Wszystkie mają jednak jedną wspólną cechę. Zanim trafią na talerze, muszą być namoczone, bo były zebrane kilka tygodni wcześniej, w grzybowym sezonie. Wodę po namaczaniu grzybów przeważnie wylewamy, a to błąd. Może się przydać w kuchni i stanowić bazę nietuzinkowej potrawy.
Namaczanie grzybów
Grzyby namaczamy, by po tym, jak zakonserwowaliśmy je suszeniem, z powrotem stały się miękkie i jadalne. Trwa to zazwyczaj kilka godzin. W tym czasie do płynu przedostaje się mnóstwo grzybowego aromatu. Znamy sposób, jak go wykorzystać.
Nie warto wylewać wody zmoczenia grzybów do zlewu. Wystarczy kilka prostych dodatków, by zmienić ją w pyszną wigilijną zupę. Koniecznie sprawdź ten banalny, ale smakowity przepis. Podobny znajdziesz w materiale YouTube na kanale Prosto i Smacznie, z którego pochodzi zdjęcie wyróżniające.
Zapomnij o panierce odpadającej od ryby. Wystarczy znać prosty trik, już nigdy nie zrobisz inaczejTradycyjna postna zupa czyli przepis na wodę po grzybach
Wodę po grzybach możesz spożytkować w pyszny sposób Z łatwością przygotujesz z niej prostą i aromatyczną zupę. taka pozycja na stole z pewnością zaskoczy wszystkich biesiadników.
Składniki
- 250 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 500 ml zakwasu (jak na żurek)
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
Suszone grzyby opłucz pod kranem. Następnie odstaw je do namoczenia w zimnej wodzie. Odstaw na kilka godzin.
Częściowo namoczone grzyby postaw wraz z wodą na gazie. Gotuj, aż składniki staną się miękkie. Wtedy odcedź je od wywaru i wykorzystaj do innych potraw wigilijnych. Część z nich możesz również przeznaczyć do zupy.
Przygotowanie prostej zupy grzybowej
Wywar po grzybach w razie konieczności rozcieńcz wodą. Dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez ok 10-15 minut.
Do gotującej się zawartości garnka dolej zakwas z mąki. Dosyp do niej też solidną porcję majeranku. Zupę zamiesza i trzymaj cały czas na ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z lanymi kluseczkami lub odłożonymi wcześniej grzybami.
Domownicy pokochają tę sycąca potrawę. Skomponuje się idealnie z odświeżającą i błyskawiczną sałatką.