Smakosze.pl Przepisy Nigdy nie wyrzucam ziemniaków z obiadu. Robię z nich pyszne gofry i mam obiad na kolejny dzień
facebook.com/parentips

Nigdy nie wyrzucam ziemniaków z obiadu. Robię z nich pyszne gofry i mam obiad na kolejny dzień

2 lutego 2024

Ziemniaki z wczorajszego obiadu plus nieoczywiste zastosowanie urządzenia kuchennego. A rezultaty nieoczekiwane i nowatorskie. Czy wiedzieliście, że gofry można przyrządzać także z ziemniaków?

Gofry z ziemniaków

Ziemniaki to jeden z tych produktów, które często ze stołu wędrują do lodówki. Ich los nie jest jednak przesądzony. Zamiast czekać, aż zeschną się w niej i będą do wyrzucenia, możemy zrobić z nich pyszny posiłek .

Gofry z ziemniaków to potrawa równie łatwa w przygotowaniu, jak puree ziemniaczane . Jeśli kartofle, które pozostały po obiedzie, mają tę postać, są już w zasadzie gotowe do upieczenia.

masa ziemniaczana
facebook.com/parentips
Biorę czerwoną kapustę i robię surówkę lepszą niż w restauracji. Rodzina nie może się nachwalić

Ziemniaczana przekąska z gofrownicy

Pierwszym krokiem przygotowania takiej potrawy jest więc przyrządzenie ziemniaczanej masy, która przypominać będzie puree . Warto, żeby zawierała ona nieco masła – sprawi ono, że potrawa będzie równo się przypiekać na brązowo i chrupiąco.

Możemy więc ubić ugotowane ziemniaki tłuczkiem, dodając masła. A jeśli po posiłku zostały frytki… cóż, są tacy, którzy korzystają z gofrownicy również w tym przypadku. Przed pieczeniem można je np. zblendować lub po prostu ułożyć w urządzeniu na natłuszczonej powierzchni.

Układanie sera na masie ziemniaczanej
facebook.com/parentips

Recykling ziemniaków

Gofrownicę uruchamiamy i nagrzewamy, a następnie smarujemy tłuszczem, np. olejem lub masłem. Masę ziemniaczaną doprawiamy wg uznania: solą, pieprzem i np. posiekaną natką pietruszki . Tak proponują autorzy kanału Parentips, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Warto też spróbować dodać tymianku , który świetnie komponuje się z kartoflami, albo wędzonej papryki .

Masą wypełniamy dolną część urządzenia. Na powierzchni układamy plaster sera żółtego lub np. startej mozzarelli. Dodajemy do tego po 1-2 plasterki boczku lub (nawet starzejącej się) wędliny . Przykrywamy drugą porcją ziemniaków i zamykamy pokrywę gofrownicy. Po kilku minutach ze starych ziemniaków gotowy jest pełnoprawny lunch.

Wypróbuj też przepis na faworki siostry Anieli i nietypowy dodatek do placków ziemniaczanych .

Boczek w gofrownicy
facebook.com/parentips
Takie pączki smażę przez cały karnawał. Nie dodaję dżemu, znam lepsze nadzienie
Ten przepis na ciasto podpatrzyłem w internecie. Jest totalnym hitem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy